Ministra Justiției, Alina Gorghiu, autoare a Legii „fugarilor”, se disculpă, după ce ÎCCJ a atacat la CCR actul normativ, susținând că „aceasta a fost pârghia pe care noi am identificat-o”.

Gorghiu a arătat că Guvernul a aprobat proiectul de lege inițiat de ea, iar Parlamentul a sdoptat fără probleme actul normativ fără să găsească probleme de neconstituționalitate.

„Susţinem această lege care a fost trecută prin Guvernul României, dezbătută foarte mult timp de specialiştii din Ministerul Justiţiei, votată, dacă nu mă înşel, cu un număr extrem de mare de parlamentari – 230 de deputaţi din 235, o majoritate covârşitoare în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională. Vom comunica, aşa cum se întâmplă de obicei procedural, opinia Ministerului Justiţiei de susţinere a acestei legi, pentru că, din punctul nostru de vedere, rămâne o lege bună, o lege necesară susţinută de Guvern, mai ales în contextul în care diverşi condamnaţi pentru fapte variate de corupţie, infracţiuni la adresa vieţii părăsesc ţara cu scopul de a se sustrage justiţiei din România şi a nu executa pedepsele în penitenciarele româneşti. Această lege a arătat şi a fost proactiv semnalul pe care eu ca ministrul, Ministerul Justiţiei, statul român l-a dat că suntem determinaţi să aducem toţi fugarii înapoi în ţară. Aceasta a fost pârghia pe care noi am identificat-o în sensul pedepsirii suplimentare a celor care decid că sunt mai presus de lege”, a declarat Alina Gorghiu, la Ministerul Justiţiei.

„Acesta este felul nostru de a arăta că fugarii pentru noi sunt o prioritate. Dacă există şi alte sugestii pe care magistraţii le au, judecătorii de la Înalta curte, cei din sistem, cei din societatea civilă le au, cred că pot fi de folos în îmbunătăţirea legislaţiei. Credeţi-mă că sunt cel mai deschis om să recepteze aceste mesaje, să le preiau, să le găsim o formă de pus în legislaţie astfel încât să avem un fenomen al fugarilor din ce în ce mai redus. Curtea Constituţională va decide care soluţia pe această lege. Însă, eu cred că suntem obligaţi în continuare să găsim pârghii şi soluţii pentru ca persoanele condamnate să nu mai găsească tot felul de tertipuri de a părăsi teritoriul României şi de a încerca să-şi găsească salvarea în alte jurisdicţii”, a adăugat Gorghiu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version