Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu (PNL), a susținut miercuri că „pensiile din sistemul de Apărare sunt pensii ocupaţionale, pentru că au contribuţii plătite”.

Ea nu a precizat însă că beneficiarii acestora nu au contribuit la bugetul de pensii, așa cum prevede legea adoptată în acest sens de PSD, în urmă cu 7 ani. Iată ce transmitea Guvernul Ponta, pe 22 aprilie 2015: „Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, în sensul că angajatorul nu va mai fi obligat să plătească contribuția aferentă acestuia la bugetul asigurărilor sociale. Angajatul va plăti lunar o cotă de contribuție individuală egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale, sumă ce va fi vărsată la bugetul de stat, nu la bugetul asigurărilor sociale. Baza lunară de calcul a contribuției individuale este solda lunară brută sau salariul lunar brut” – vezi AICI.

Însă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, pe 18 iunie, că în cazul pensiilor militarilor „este vorba de pensii ocupaționale și nu pensii speciale”: „Acelaşi lucru am văzut că este şi la Ministerul de Interne. Din punctul meu de vedere (..) şi nu l-am avut numai acum, sunt pensii ocupaţionale, nu pensii speciale”.

Ciolacu „uită”cine a reintrodus pensiile speciale: „Este aproape inexplicabil cum să ai pensie mai mare decât venitul avut în activitate”

De altfel, PNL și PSD fac totul pentru susținerea pensiilor speciale! Miercuri au respins din nou introducerea în Camera Deputaților a proiectului USR de desființare a pensiilor parlamentarilor

Gorghiu a mai declarat că speră ca Ministerul Muncii să elaboreze în scurt timp un proiect de act normativ prin care „va fi reglată” situaţia pensiilor speciale, fără de care România „nu îşi va lua” banii din PNRR.

„Ministerul Muncii, domnul Budăi este la curent cu discuţia legată de tăierea pensiilor speciale, nu de ieri, de azi. Nu cred că activitatea Ministerului Muncii a fost blocată de aşteptarea raportului de la Banca Mondială, dar având acum toate informaţiile pe masă avem posibilitatea să ajustăm actul normativ, astfel încât el să fie constituţional (…) Aştept să văd acest proiect. Sunt convinsă că va ajunge foarte repede pe masa Guvernului şi că vom avea reglată problema pensiilor speciale fără care, subliniez, România nu îşi va lua banii din PNRR”, a afirmat Gorghiu.

Ciucă încearcă să o convingă pe Ursula von der Leyen, la Bruxelles, că pensia lui militară nu este una specială
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version