Președintele interimar al Senatului, liberala Alina Gorghiu, a declarat marți, după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spulberat speranțele PNL de comasare a alegerilor, că „toate discuţiile sunt deschise”.

Ciolacu spulberă speranțele PNL de comasare a alegerilor: „Nu se poate constituțional; nu e bine nici pentru democrație”

„Fac precizarea că nu avem un anume scenariu predeterminat şi că toate discuţiile sunt deschise. Deci nu există niciun fel de opţiune dominantă, dacă se suprapun localele cu parlamentarele parlamentare peste prezidenţiale. Important este să avem ca punct de pornire toate argumentele favorabile ideii de comasare, ca ulterior să putem să vedem care scenariul este cel mai bun, pentru a oferi României acel an de care are nevoie, fără blocaj, fără haos, fără stagnare”, a argumentat Gorghiu.

Ea a invocat faptul că PNL nu vrea „bătălii politice”, ci predictibilitate economică – pe care, însă, nu a oferit-o până acum:

„Intenţia PNL este aceea de a nu se concentra în 2024 pe bătălii politice şi ne dorim să fie un an cât mai uşor, astfel încât economia să meargă pe un curs normal şi să avem predictibilitate, dacă ne dorim ca etapele acestea de campanie electorală să fie cât mai puţine şi nu să blocăm anul 2024”.

Pretextul, în ton cu Ciucă: Așa doresc românii

La fel ca șeful ei de partid, premierul Nicolae Ciucă, ea a pretextat faptul că românii ar dori mai puține alegeri, deși Constituția prevede clar că acestea nu pot fi comasate:

„Din sondajele de opinie pe care PNL le a făcut, două treimi dintre români îşi doresc comasarea alegerilor. De asemenea, dacă vreţi exact procentul, vă spun că românii, într un procent de 67%, conform ultimului sondaj pe care l-am făcut, sunt favorabili comasării alegerilor în anul 2024 şi, de asemenea, tot din sondaje, aproximativ 70% dintre cetăţeni spun că nu ar fi confuzaţi, de exemplu, dacă ar avea de votat pe cele şase buletine de vot. Acesta este motivul pentru care dorim în 2024 comasarea alegerilor, pentru că ne dorim ca electoratul să fie într-o proporţie cât mai mare prezent la urne şi să nu scadă pentru finalul anului interesul acestuia (…). După ce se va epuiza subiectul deficitului bugetar şi al cheltuielilor care trebuie justificate de către Guvern, astfel încât să ne încadrăm în ţinta unui deficit bugetar angajată de Guvern, sigur şi subiectul comasării alegerilor va fi în coaliţie discutat”.

Gorghiu nu a spus însă și cum arată în sondaje încrederea românilor în PNL.

Cu PNL prăbușit în sondaje, Ciucă insistă pe anticipate susținând că așa doresc românii

Vicepreşedintele PNL liberal a arătat că „nu ne dorim deloc ca românii să aibă de suferit”, aducând ca argumente „oboseala electorală” și „economiile la bugetul de stat”:

„Sigur, democraţia costă, sunt de acord cu asta, însă rundele de alegeri simultane costă mai puţin decât alegerile succesive şi va trebui să ne gândim dacă este nevoie de această economie sau nu. (…) Iar ultimul argument este cel legat de oboseala electorală. Ştiţi foarte bine, că de la alegerile care vor avea loc pentru Parlamentul European şi până la al doilea tur de prezidenţiale vor trece luni bune de campanie, de mobilizarea electoratului la vot, de campanie făcută în mod susţinut de reprezentanţii partidelor politice, de candidaţi, iar apetitul electoral, apetitul electoratului de a veni la urne va scădea văzând cu ochii”.

Gorghiu nu a uitat să scoată „artileria grea” – nevoia de securitate a țării, aflată la graniță cu războiul din Ucraina: „România nu îşi permite să fie vulnerabilă la nivel regional, motiv pentru care opinia PNL este că situaţia trebuie tranşată în 2024 politic cât se poate de repede”. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version