Guvernul Ciolacu a aprobat, luni, prima rectificare bugetară din acest an, la venituri de 620,2 miliarde de lei și cheltuieli de 743 miliarde de lei. Amintim că, în 2023, premierul Marcel Ciolacu a preferat să țină banii la Fondul de rezervă aflat la dispoziția sa și de acolo să alimenteze ministerele care au rămas cu vistieria goală. 

Conform Executivului, rectificarea bugetară este una pozitivă: „Are loc ca urmare a creșterii veniturilor bugetare obținute printr-o mai bună colectare, digitalizarea ANAF și implementarea modulelor antifraudă (e-tva, e-transport, indicatorii de risc fiscal). Potrivit estimărilor ANAF, prin implementarea măsurilor privind amnistia fiscală se vor realiza încasări de 7,9 miliarde lei. De asemenea, se estimează o creștere a veniturilor aferente impozitului pe venit și salarii, cât și a contribuțiilor de asigurări sociale de peste 5,8 mld lei la bugetul general consolidat, în contextul creșterii veniturilor populației”.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la începutul ședinței Guvernului, că bugetul pentru investiții a însumat peste 120 miliarde lei, la începutul anului, iar „la șapte luni, cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de aproape 57 miliarde de lei cu 46,4% mai mult decât anul trecut”.

„Bugetele Ministerului Transporturilor, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene cresc cu 8,8 miliarde lei, ajungând împreună la o valoare de 48,5 miliarde lei a bugetelor actualizate. Prin alocările suplimentare din acest an bugetul pentru dezvoltare și investiții (care include și co-finantarile pentru programele regionale pentru fonduri europene, fondurile europene din politica de coeziune și PNRR) ale celor 3 ministere (Ministerul Transporturilor, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Dezvoltării) ajung la o valoare totală record a bugetelor cumulate de 66,9 miliarde lei. Este o creștere cu 41% față de anul trecut când au fost 47,4 miliarde lei”, a precizat prim-ministrul.

Executivul a detaliat destinația sumelor alocate suplimentar prin această rectificare bugetară:

Ministerul Transporturilor primește suplimentar aproape 5,5 miliarde lei, pentru a continua cofinanțarea proiectelor de infrastructură finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și ajunge, astfel, .

„Principalele obiective de investiții distincte pentru care s-au efectuat plăți în semestrul I al anului 2024 sunt Autostrada Sibiu-Pitești – 1,1 miliarde lei, Autostrada Ploiești-Buzău – 0,76 miliarde lei, Autostrada Buzău – Focșani – 0,72 miliarde lei, Autostrada de Centură București – 0,62 miliarde lei, Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov-Simeria – 0,54 miliarde lei, Tren metropolitan Gilau-Floresti-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bontida – 0,50 miliarde lei.

Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice primește suplimentar 2 miliarde lei, ajungând la un buget de 18,3 miliarde lei (+88% comparativ cu bugetul anului 2023, când a fost de 9,7 miliarde de lei). Cea mai mare parte a banilor merg la continuarea proiectelor de investiții din programele „Anghel Saligny”, PNDL 1 și 2, precum și ale Companiei Naționale de Investiții (CNI), la care se adaugă proiectele cu finanțare din PNRR „Valul Renovării” și de susținere a mobilității urbane.

Ministerul Finanțelor primește suplimentar peste 14 miliarde de lei, pentru cofinanțarea fondurilor europene aferente programelor regionale (POR) 2021-2027), pentru digitalizare și scheme de ajutor de stat (subvenția dobânzilor la IMM Invest Plus, subvenția accizei la motorină, schemele de ajutor de stat pt investiții – programul de industrializare).

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale primește în plus 4,4 miliarde de lei, pentru proiectele finanțate din fonduri europene.

Ministerul Energiei va avea suplimentar 1,2 miliarde de lei, pentru investitii destinate productiei de energie din surse regenerabile  și pentru închiderea în siguranță a minelor de huilă la Societatea Complexul Energetic Valea Jiului.

Bani pentru decontarea navetei elevilor

Bugetul Educației va crește cu peste 4,5 miliarde de lei, pentru salariile cadrelor didactice, bursele și decontarea navetei elevilor. Bugetul Educației va ajunge la 58,5 miliarde de lei, cu 61% mai mare față de cel de anul trecut.

Fonduri suplimentare de peste 3,3 miliarde lei sunt alocate și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), inclusiv pentru fnanțarea unor programe educaționale ce vizează copiii defavorizați în anul 2024-2025, plata primei didactice, dar și pentru voucherele de care beneficiază persoanele defavorizate.

De asemenea, Ministerul Sănătății primește în plus 3,89 miliarde lei, iar bugetul Casei Naționale de Asigurări Sociale crește cu 11,3 miliarde de lei, pentru medicamente gratuite sau compensate de stat, pentru programele naționale cu scop curativ, precum și pentru investiții în spitale. Astfel, comparativ cu anul 2023, bugetul dedicat sănătății înregistrează o creștere de 26%. Pentru asistența persoanelor cu dizabilități se alocă suplimentar 914 milioane de lei.

Totodată, bugetele autorităților locale sunt suplimentate cu 2,6 miliarde de lei, ajungând la 29,5 miliarde de lei. Fondurile acoperă cheltuielile de funcționare în domeniul asistenței sociale, medico-sociale și decontării transportului pentru elevi, cât și a programelor dedicate școlilor (masa caldă, spre exemplu).

„Autoritățile publice locale vor beneficia de un buget de 1,270 miliarde lei în scopul achitării plăților restante, inclusiv a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial de la bugetul local și a spitalelor publice din subordinea UAT-urilor. De asemenea, sunt acoperite cheltuielile  rezultate din relații cu furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, inclusiv cei care prestează servicii publice de producere, transport și distribuție energie termică, precum și plata contribuțiilor și obligațiilor față de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și fondurilor speciale”, potrivit Executivului.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version