Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de urgență cu un set de măsuri pentru organizarea și desfășurarea în bune condiții a scrutinelor electorale stabilite să aibă loc în 24 noiembrie, 8 decembrie alegerile prezidențiale și 1 decembrie alegerile parlamentare.

Președintele Autorității electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, dă asigurări că instituția pe care o conduce va stabili mai rapid rezultatele la alegerile din toamnă. 

„Alegerile prezidențiale și parlamentare, desfășurate, repet, separat, nu prezintă un asemenea grad de înverşunare, ca la alegerile locale, astfel încât, întotdeauna, până la mijlocul săptămânii care urmează după data alegerilor, rezultatele definitive vor fi și comunicate”, a declarat Greblă, după ședința Guvernului.

UPDATE! Clotilde a depus plângere penală împotriva lui Greblă. Ea a cerut renumărarea voturilor: „Să nu mergeți după fentă. Am mai pățit așa ceva în 2016, știe și Ciolacu cum ne-au furat”

„Vreau să vă spun că, spre exemplu, pentru alegerile prezidențiale, rezultatele vor fi la Biroul Electoral Central – luni, după alegeri. Probabil că miercuri, vom avea și rezultatul definitiv în primul tur de scrutin și, identic, la al doilea tur de spre tine. În mod similar, se vor petrece lucrurile și pentru alegerile parlamentare, care înseamnă două buletine de vot pentru Camera Deputaților și pentru Senat, cu relativ puțini competitori politici, mai ușor de numărat, mai ușor de rezolvat. Au existat propuneri, nu s-a modificat însă nimic, din rațiuni pe care cred că le înțelegeți în ceea ce privește timpul alocat fiecărei, fiecăreia dintre aceste alegeri. Și este diferit cel din țară de cel din străinătate. În țară, alegerile se vor termina în duminica fiecărui tip de alegeri la ora 21:00, cu posibilitatea de a fi prelungit dacă există oameni în apropierea secției de votare. În străinătate, vor fi la unele tururi de scrutin de vineri după-amiază, sâmbătă și duminică, la al doilea tur, numai sâmbătă și duminică”, a precizat el.

Cum justifică Greblă scoaterea PMP din secțiile de vot: „Minorităţile trebuie să aibă reprezentanţi la toate scrutinele”

„Anume aspecte care nu au funcționat tocmai corespunzător la alegerile din vară”

Greblă a admis că „anume aspecte care nu au funcționat tocmai corespunzător la alegerile din vară”, astfel că noua OUG stabilește măsuri de „îmbunătățire”. Iată declarațiile:

„Mai concret, ce prevede acest set de măsuri? Prevede crearea unei infrastructuri electorale separate pentru cele două tipuri de scrutin, prevede modalitatea în care sunt desemnați membrii birourilor electorale de la cele două alegeri, prevede nivelul indemnizației pe care o primesc acești membri, care este identic cu nivelul indemnizațiilor pe care le-au primit membrii birourilor electorale la alegerile din 9 iunie. Pentru că, în legislația electorală, care în ceea ce privește alegerea președintelui României, spre exemplu, era mai veche de 8 ani, prevedea un nivel al indemnizației de 17 lei pe zi pentru fiecare membru al birourilor electorale, ceea ce probabil ar fi fost descurajant pentru unii, astfel încât nivelul aprobat prin această ordonanță de urgență, identic, repet, cu cele date pentru participarea la alegerile din 9 iunie, este un pic mai atractiv și ne permite selectarea unor oameni cu o pregătire corespunzătoare care să asigure buna desfășurare a alegerilor.

Dacă vorbim de măsuri, mai sunt prevăzute unele măsuri care vizează îmbunătățirea unor anume aspecte care nu au funcționat tocmai corespunzător la alegerile din vară și mă refer mai ales la asigurarea birourilor electorale, a spațiilor corespunzătoare în care… birourile electorale de circumscripție județeană, respectiv birourile electorale de sector ale municipiului București să fie asigurate de către autoritățile locale: primari, respectiv președinți de consilii județene, în așa fel încât să permită desfășurarea activității în mod corespunzător, adică să existe spațiile necesare pentru prezența simultană a mai multor președinți ai secțiilor de votare din circumscripția respectivă, a tuturor materialelor necesare desfășurării sau rezultate în urma desfășurării și să aibă în vedere și faptul că aceste alegeri vor fi organizate în lunile noiembrie, respectiv decembrie, ceea ce înseamnă să aibă sursele de căldură asigurate, iluminatul ș.a.m.d.”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version