Proiectul de buget pe 2016 este construit pe un deficit ESA de 2,95% şi conține majorarea salariilor bugetarilor și relaxările din Codul Fiscal aprobate de Guvernul Ponta, astfel că Guvernul Cioloş a preluat integral tot ce a croit Guvernul Ponta.

guvernul ciolos

Proiectul de buget va fi transmis Parlamentului în jurul datei de 10 decembrie, a declarat joi ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

“Am aprobat ieri, în ședința de Guvern, limitele de cheltuieli pentru ordonatorii principali de credite. Urmează ca ministerele să finalizeze partea de anexe la buget, apoi îl vom pune în discuție publică, îl vom aproba și îl vom trimite la Parlament. Sperăm ca toate astea să se întâmple undeva până în 10 decembrie. Ca limite totale, acestea sunt mai mult sau mai puțin aceleași (cu cele anunțate de Guvernul Ponta – n.r.). Pe partea de cheltuieli am introdus creșterea de salarii de 10%. Practic, bugetul include, în acest moment, pe partea de cheltuieli toate actele normative în vigoare, iar pe partea de venituri sunt cam similare”, a precizat noul ministru.

Deficitul lui Ponta

Dragu a arătat că bugetul pentru 2016 “este proiectat pe un deficit în termeni ESA de 2,95% din PIB, sub limita de deficit de 3% din PIB conform criteriilor de la Maastricht” – exact cum anunţase şi Ponta.

Veniturile sunt estimate la 227,3 miliarde de lei (30,5% din PIB) iar cheltuielile bugetare, mai mari: de 248,2 miliarde de lei – reprezentând 33,3% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finanțelor prezentate în 18 noiembrie.

Bugetul se bazează pe o creștere economică de 4,1%. PIB este estimat la 746,6 miliarde de lei iar inflația medie anuală luată în calcul este 0,5%, la un curs mediu leu/euro de 4,44.

Relaxările lui Ponta

Noul ministru a exclus posibilitatea de a amâna aplicarea unora dintre măsurile de relaxare fiscală anunțate de Executivul Ponta, deoarece actualul Guvern pune accent pe stabilitate și predictibilitate, iar o amânare a unor reduceri de taxe ar fi fost primită prost de mediul de afaceri.

“Ceea ce noi dorim este să asigurăm o stabilitate și o predictibilitate fiscală. Pentru că exact acestea vor duce la creșterea încrederii mediului de afaceri și în general a consumatorilor în economia românească, va stimula investițiile și în cele din urmă vor duce la o creștere economică și la o convergență reală care, în cele din urmă, se va simți în mai mulți bani în buzunar, într-un standard de viață mai ridicat. Amânarea măsurilor, în special în zona de relaxare fiscală, cred că ar fi fost extrem de prost primită de mediul de afaceri”, a subliniat Anca Dragu.

Codul Fiscal al lui Ponta

Principalele măsuri fiscale care vor intra în vigoare anul viitor sunt: reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5% şi schimbarea impozitării microîntreprinderilor.

Supraacciza lui Ponta rămâne

Guvernul Cioloş va menţine şi anul viitor, aşa cum a decis Guvernul Ponta, acciza suplimentară la carburanţi introdusă de la 1 aprilie 2014. Noul bir fusese impus cu promisiunea că banii – circa o jumătate de miliard de euro – vor merge la construirea de autostrăzi.

Fostul ministru al Marilor Proiecte şi al Transporturilor, penalul de astăzi Dan Şova, asigura românii că va construi “697 de km de autostradă cu banii din acciză”.

Rezultatul îl vedem cu toţii: nu numai că nu se construieşte, ci s-a demolat o porţiune din Lotul 3 al Autostrăzii Orăştie-Sibiu.

Iar noul vicepremier, Vasile Dîncu, a anunţat zilele trecute că “investiţiile vor continua”. Care investiţii ?!?

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version