Tudorel Toader parează atacurile: “Dezbaterea publică a fost îndeplinită de mult”!
Guvernul Grindeanu a aprobat proiectul de Hotărâre privind desecretizarea arhivei SIPA lansat în dezbatere publică anul trecut în 25 iulie de fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, pentru care asociațiile de magistrați AMR și UNJR au protestat jumătate de an, cerându-i premierului Dacian Cioloș demiterea ministrului tehnocrat al Justiției.
Atacat pentru “lipsa de transparență”, ministrul Tudorel Toader a făcut următoarele precizări (intertitlurile aparțin redacției):
“Problema desecretizării arhivei vine din 2011. Anul trecut, pe data de 25 iulie, proiectul de HG pentru desecretizarea arhivei SIPA a fost publicat pe pagina de internet a MJ. Așadar, problema dezbaterii publice este îndeplinită de mult.
Poate fi verificat faptul că, în legătură cu problema desecretiîzării arhivei SIPA, și-au exprimat punctele de vedere, pe rând, CSM, Ministerul Public, AMR, UNJR, Asociația procurorilor din România. Am toate punctele de vedere pe care le-au transmis MJ.
Prin urmare, cred că afirmațiile publice referitoare la lipsa de transparență sunt lipsite de fundament. Dacă veți avea curiozitatea, vă pot prezenta aceste puncte de vedere.
Vor fi desecretizate și două rapoarte din 2008
Astăzi a fost adoptată Hotărârea de Guvern. În sinteză, prevede desecretizarea celor două rapoarte întocmite de ministrul Justiției din 2008, unul având și o anexă. Desecretizăm, așadar, rapoartele și anexa.
Întrebarea care se pune: de ce la momentul în care am făcut publică lista cu cei care au vizitat arhiva nu i-am prezentat pe toți? Răspunsul: pentru că numele unora dintre ei se află în rapoartele secretizate. HG va deveni publică din momentul publicării în Monitorul Oficial, astfel că atunci vor apărea și celelalte nume.
“Intrăm în fondul arhivei, cu bunele și cu relele ei”
HG prevede și desecretizarea arhivei: intrăm în fondul arhivei, cu bunele și cu relele pe care aceasta le poate conține.
Se constituie o comisie din 5 memebri, care sunt certificați ORNISS. Noi nu știn dacă acolo sunt sau nu secrete de stat, dar nu putem da arhiva pe mâna unora care nu au certificat.
Comisia are termen 3 ani, timp în care arhiva trebuie desființată.
Rapoartele: din conținutul lor veți afla multe, veți interpreta cum veți avea de cuviință.
Înscrisurile ce țin de viața privată nu vor fi făcute publice
În arhivă, cred eu că vor fi și documente pe care le-am văzut în spațiul public. Vom găsi înscrisuri care țin de viață privată – acelea nu pot fi făcute publice, dar persoanele în cauză pot solicita în scris comisiei și vor avea acces la dosarul privind viața lor.
A doua categorie de informații ce pot fi găsite în arhivă: documente de la angajații Administrației Pernitenciarelor – dânșii nu își pot dovedi vechima în muncă pentru pensionare. Sunt documente tehnice, de serviciu, care vor fi transferate ANP.
Documentele cu valoare istorică vor fi transferate la Arhivele Naționale
În arhivă mai pot fi înscrisuri documente cu valoare istorică. Acestea vor fi păstrate înArhivele Naționale- vor fi transferate pe bază de proces-verbal.
Secretele de serviciu, declasificate prin ordin de ministru
Secretele de serviciu pot fi declasificate prin ordin al ministrului Justiției. Vom proceda astfel: după ce le declasificăm, putem găsi 3 categorii de documente – elemente de viață privată – și am precizat cum vom proceda în cazul lor; elemente de natură penală – le vom trimite la Ministerul Public și acesta va proceda potrivit competențelor pe care le are; la informațiile de interes public va avea acces orice entitate, persoană fizică sau juridică; secretele de stat vor urma regimul special, cu termenul de valabilitate pe care îl cunoașteți.
Componența comisiei
În termen de 5 zile de la publicarea HG în Monitorul Oficial vom constitui Comisia de desecretizare: 2 membri de la MJ, 2 de la Secretariatul General al Guvernului (SGG), 1 de la ANP – toți cu certificat ORNISS -, plus 3 supleanți – câte unul de la MJ, SGG și ANP. În total vor fi 8 membri și, de asemenea, 2 secretari.
Pe parcursul celor 3 ani de zile, vom respecta dreptul la viață privată, vom transfera la Arhivele Naționale înscrisurile și vom înmâna ANP documentele justificative pentru pensia angajaților.
Doresc ca, după 3 ani, să scrie pe ușă “Aici a fost arhiva SIPA””.