Guvernul Orban a adoptat, în ședința de joi seară, ordonanța de urgență (OUG) privind organizarea obligatorie a muncii la domiciliu.

Începând de luni, 9 noiembrie, vor intra în vigoare noile interdicții instituite de Executiv pe fondul pandemiei de coronavirus.

Ministerul Muncii precizează, vineri, că actul normativ prevede, printre altele, ca pe durata stării de alertă, angajatorii să dispună munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activităţii permite.

„Totodată, în cazul în care munca la domiciliu sau telemunca nu sunt posibile, actul normativ prevede ca angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ teritorială, care au mai mult de 50 de salariaţi, să organizeze programul de lucru astfel încât salariaţii să fie împărţiţi în grupe care să înceapă şi să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră”, se mai arată în comunicatul de presă. 

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că, potrivit noilor reglementări, angajații trebuie să își desfășoare activitatea, pe cât posibil, de acasă. „Decalarea obligatorie a programului de muncă în cel puțin două grupe, la interval de cel puțin o oră, urmând să se efectueze verificări din partea Ministerului Muncii. Aici, din nou, noi am mai zis că unde e posibil, să se facă; acum, chiar devine obligatoriu acest lucru acolo unde angajații sunt peste 50 la număr. Sub 50 la număr, nu; peste 50 la număr trebuie făcut acest lucru și, bineînțeles, asta înseamnă să reducem impactul asupra transportului public în comun și, din nou, asupra contactului între persoane și răspândirea virusului”, a spus el.

„A fost emisă o ordonanță de urgență privind organizarea obligatorie a muncii la domiciliu sau telemuncă, la activitățile unde este posibil acest lucru. Deci, este obligatoriu ca orice instituție publică sau privată să facă analiză și orice activitate ce poate fi desfășurată prin telemuncă sau la domiciliu să se desfășoare în acest fel”, a adăugat Arafat.

VIDEO. Arafat explică de ce interzice Guvernul circulația noaptea: Tinerii se duc să se viziteze, petrec
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version