Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Justiției, Alina Gorghiu, se laudă cu un proiect de lege prin care doresc să mărească pedepsele fugarilor de lux, în loc să le interzică părăsirea țării. (Vezi document la finalul articolului)

Jpoi, Ciolacu a declarat, la începutul ședinței Guvernului: „Săptămâna trecută. am cerut o situaţie a celor care au primit condamnări definitive şi se sustrag în executarea pedepsei, plecând din ţară înaintea verdictului. Sunt prea multe asemenea cazuri, peste 100, şi cred că suntem de acord cu toţii că este nevoie de măsuri mai ferme. Astfel, doamna ministru al Justiţiei – şi îi mulţumesc pentru acest lucru – vine cu o propunere de modificare a Codului penal, care să descurajeze asemenea cazuri scandaloase. Concret, cei care nu se prezintă la închisoare în şapte zile după condamnarea definitivă vor avea o pedeapsă suplimentară de până la trei ani. Diferența între momentul evadării și arestarea efectivă se adaugă la pedeapsă. Cred că este o soluţie absolut necesară, să vedem de acum dacă le mai dă mâna condamnaţilor să fugă din ţară, fiindcă cel puțin își vor dubla pedepsele”.

O încercare asemănătoare, dar privind extrădarea condamnaților fugari, a făcut și fostul ministru Cătălin Predoiu, anul trecut, în timpul Guvernului Ciucă, dar a eșuat lamentabil.

Cu nenumărați condamnați de lux fugiți din țară, Guvernul Ciucă vrea „eficientizarea legislaţiei în materia extrădării”

Iată ce declara Predoiu, din 10 noiembrie 2020:

„Extrădări. De la ultima informare s-au procesat 122 de procese, 109 sunt dosare de extrădare activă – România e stat solicitant.

  • Cazul Popoviciu: Mandatul european de arestare emis de CAB, se judecă un apel în Marea Britanie. Azi avem o informare neoficială că procurorii au informat că audierile în apel vor începe pe 15 martie 2021. (condamnat definitiv la 7 ani de închisoare, sentință pronunțată pe 2 august 2017 de ÎCCJ)
  • Alexander Adamescu: Instanța Britanică a dispus predarea lui, urmează soluționarea unei întrebări – procedură particulară din legidlația britanică. Procedura se va desfășura mai rapid, șansele ei sunt destul de mici. E mai degrabă un demers de tergiversare ce pare să nu aibă șanse mari. 
  • Dragoș Săvulescu: Curtea de Apel Napoli a respins executarea mandatului din România, a dispus executarea pedepsei în Italia și suspendarea executării pedepsei. Îmi exprim dezamăgirea față de decizia instanței. Poate aude ministrul italian al Justiției.
  • Mario Iorgulescu: procedura pe cale directă între instanțe, nu avem detalii în acest moment
  • Alina Bica: mandat european de arestare, localizată în Italia, procedură pe cale directă între instanțe, instanța italiană nu a transmis oficial detalii. (4 ani de închisoare cu executare, sentință definitivă pronunțată pe 27 noiembrie 2019, după rejudecarea dosarului)
  • Sebastian Ghiță: MJ a făcut cerere de extrădare în 2017, apoi a retras cererea de extrădare în iunie 2018 și martie 2019 ca urmare a deciziilor de la Curtea SUpremă și Curtea de Apel Ploiești. La acest moment nu există un mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță.
  • Cristian Rizea: MJ a făcut cerere de extrădare din Republica Moldova (condamnat pe 18 martie 2019, la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare)  
  • Nu avem nici o informare legată de Daniel Dragomir (fostul locotenent colonel SRI a fost condamnat definitiv, pe 18 iunie 2020, la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare).

De atunci, abia anul acesta a fost expulzat Cristian Rizea și apoi extrădați, în ordine cronologică, Darius Vâlcov, Genică Boenică și Dorin Lazăr Maior – fost revoluționar și deputat PSD.

Fostul deputat PSD Rizea a fost expulzat din R. Moldova, nu extrădat! După 2 ani și 6 luni de la solicitarea MJ
Fugarul Vâlcov a fost extrădat din Italia și încarcerat la Penitenciarul Rahova
Interlopul Genică Boenică, încarcerat după 15 ani de la fuga în Iordania; are de ispășit 2 condamnări
Fostul deputat PSD și revoluționar Dorin Lazăr Maior, la a doua extrădare

Download (PDF, Unknown)

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version