“Maurul” lui Dragnea a încălcat Legea nr. 161/2003, pentru ca Biroul Permanent al Senatului să aibă cvorum la sesiunea extraordinară din 8 august!

Adrian Țuțuianu a fost numit ministru al Apărării la sfârșitul lunii iunie, în Guvernul Tudose, după dărâmarea de către PSD și ALDE a Guvernului Grindeanu, prin moțiune de cenzură.

Însă Țuțuianu și-a păstrat și funcția de secretar al Senatului României, care îi permite să facă parte din Biroul Permanent, deșo legea îi interzice acest lucru.

Dar, la nevoie, această calitate s-a dovedit extrem de benefică din punct de vedere politic, atunci când liderul PSD, Liviu Dragnea, și cel al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au convocat Parlamentul în sesiune extraordinară pentru trecerea ELCEN la Primăria Capitalei – un “tun” pregătit împreună cu premierul Mihai Tudose și primarul general Gabriela Firea.

Însă, pentru a convoca ședința de plen a Senatului în sesiunea extraordinară din 8 august, Tăriceanu a constatat că Biroul Permanent al acestui for nu are suficienți membri prezenți pentru a întruni cvorumul.

Sesiunea extraordinară de formă a Parlamentului, cu sprijinul lui Țuțuianu

Atunci a intervenit salvatorul Adrian Țuțuianu, care a luat parte la ședință și a votat ca membru în Biroul permanent al Senatului, deși Legea nr. 161/2003 prevede clar faptul că funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu orice altă funcție publică de autoritate, cu excepția celei de simplu deputat sau de senator.Această situație nu l-a împiedicat însă pe Călin Popescu Tăriceanu să declare regulamentară convocarea sesiunii extraordinare.

Nici în plenul Senatului nu s-a întrunit cvorumul – numai 58 de senatori fiind prezenți din minimum 69 necesari. Astfel,  s-a dovedit că sesiunea extraordinară a fost convocată doar de formă, pentru ca 9 ordonanțe de urgență adoptate de Guvernul Tudose în 4 august să poată fi trimise rapid la comisiile parlamentare și să intre la vot imediat când va începe sesiunea de toamnă a Parlamentului. 

Iată ce a declarat Tăriceanu, de la tribuna Senatului:

“Cvorumul legal de lucru nu este îndeplinit. (…)

Constatând că convocarea Senatului s-a făcut conform prevederilor constituționale, ședința de Birou permanent a fost statutară, ne-am îndeplinit obligația pe care o aveam în Constituție prevăzută de art 115.

Constatăm că nu suntem în cvorum și având în vedere repartizarea către Comisiile de specialitate a proiectelor de lege pentru aprobarea ordonanțelor, Comisiile vor putea să lucreze, noi nu avem de făcut decât să ridicăm ședința.

Vă mulțumesc pentru prezență”, le-a spus Tăriceanu celor prezenți în plenul Senatului.

Acum, după ce a îndeplinit ordinul, “maurul” Țuțuianu renunță cu seninătate la calitatea pe care și-a păstrat-o pe timpul vacanței parlamentare în forul de conducere al Senatului

Marți, de Ziua Marinei, Adrian Țuțuianu a declarat la Constanța că va demisiona din funcția de secretar al Senatului odată cu începerea noii sesiuni parlamentare.

Întrebat cum i-a permis Agenția Națională de Integritate (ANI) să fie membru în Biroul Permanent, Adrian Ţuţuianu a replicat că a solicitat un punct de vedere la ANI cu privire la prezența sa în conducerea Senatului în timpul vacanței parlamentare, iar răspunsul a fost că nu s-ar fi aflat în incompatibilitate. 

”Eu cred că nu trebuie să-mi permită cineva, ci legea îmi permite. Eu am fost mai prudent decât credeţi dvs., am întrebat înainte dacă există o situaţie de incompatibilite, pentru că am avut în vedere această perioadă de vară de două luni de zile, cât Parlamentul nu este în sesiune, și trebuia să există o soluție până la data de 1 septembrie și răspunsul ANI a fost că nu este stare de incompatibilitate”, a spus Țuțuianu.

Miniștrii sunt incompatibili cu orice altă funcție de autoritate publică
Însă până și “maurul-șef” Florin Iordache – căruia Dragnea i-a delegat atribuțiile de președinte al Camerei Deputaților înainte de a pleca în vacanța luată strategic exact pe timpul sesiunii extraordinare a Parlamentului – a declarat că senatorul Adrian Ţuţuianu este incompatibil, în condiţiile în care acesta este şi ministru şi membru în Biroul permanent al Senatului.
 
ANI ce păzește?

Uniunea Salvați România (USR) a depus, joia trecută, o sesizare la Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate în care se află Adrian Țuțuianu, ministru în Guvernul Tudose și totodată secretar al Biroului permanent al Senatului.

Aflat într-o opoziție de formă în Parlament, liderul grupului PNL din Senat, Mario Oprea, a anunțat că formaţiunea sa îl va sesiza exact pe premierul Mihai Tudose pentru a-i atrage atenția asupra stării de incompatibilitate în care se află ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, care este, în acelaşi timp, şi secretar al Senatului, acesta votând în Biroul Permanent pentru a întruni cvorumul necesar validării ședinței din 8 august.

Vă invităm să citiți și cum Țuțuianu, urmărit penal după ani de tergiversări, cerea conducerii SRI, în timpul protestelor din februarie împotriva OUG 13, să investigheze multinaționalele “pentru atentat la securitatea națională”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version