Independența justiției în România va fi discutată luni seară într-o ședință extraordinară a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din cadrul Parlamentul European, înaintea dezbaterii din 3 octombrie ce va avea loc în plenul acestui for, pe tema violențelor jandarmilor la protestele din 10 august, dar și a statului de drept.

 

Comisia LIBE are pe ordinea de zi a „ședinței extraordinare, luni seară la Strasbourg, potrivit unui anunț oficial, un „schimb de opinii” între membrii săi și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre „situația din România, inclusiv independența justiției”. 

Un prim punct al dezbaterilor îl constituie Raportul Comisiei Europene din 15 noiembrie 2017 privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).  

Al doilea punct de referință din Comisia LIBE este Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția, din 13 iulie 2018, cu privire la modificarea în Parlament a Legilor Lustiției. Este vorba despre Legea 303/2004 privind statutul magistraților – aflată în prezent la promulgare, după ce Curtea Constituțională a respins contestația depusă depreședintele Klaus Iohannis -, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară – deja promulgată de șeful statului în luna august – și Legea 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – atacată la CCR.  

Miercuri, 3 octombrie, în plenul Parlamentul European va avea loc dezbaterea pe marginea protestelor înăbușite violent de jandarmi în data de 10 august, dar și pe tema statutului de drept în România, discuție la care cutuma europeană prevede audierea premierului țării respective, în acest caz Viorica Dăncilă.  

 La o dezbatere anterioară a Parlamentului European, desfășurată în luna martie 2017 pe tema scandaloasei OUG 13 care dezincriminase abuzul în serviciu în cazul prejudiciilor mai mici de 200.000 de lei, pentru a-l salva de dosarul “Bombonica” pe Liviu Dragnea – condamnat anula cesta în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare -, premierul de atunci al PSD, Sorin Grindeanu, l-a trimis în locul lui pe ministrul Justițiie, Tudorel Toader.
Însă Toader nu a fost audiat în plenul PE, el ținând totuși un discurs, în care a avut grijăs ă precizeze că DNA i-a anchetat pe miniștrii care au elaborat Ordonanța 13, iar CCR a decis că procurorii anticorupție au încălcat separația puterilor în stat.
 
Premierul Dăncilă a încercat să convingă cu minciuni și gafe grupurile partidelor politice din PE
 
Înaintea ședinței de plen din 3 octombrie a Parlamentului European, premierul Viorica Dăncilă a efectuat săptămâna trecută o vizită de două zile la Bruxelles, pentru a-i convinge pe liderii grupurilor partidelor politice din PE – Udo Bullmann, al grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, și Manfred Weber, al Grupului Partidului Popular European – că “situația reală” este alta în România decât acuză cei aproape 800 de protestatari bătuși și gazați de jandarmi în 10 august care au depus plângeri penale la Parchetul General – procurorii militari declanșând deja urmărirea penală față de 3 șefi ai Jandarmeriei și un secretar de stat din Ministerul de Interne.
 
 
Spre edificare, vă invităm să citiți și: 
 
Așa cum ne-a obișnuit, Viorica Dăncilă a făcut și o gafă, la pachet cu o mare minciuni, spunând în plenul Grupului S&D că “jandarmerița a fost bătută cu bestialitate de protestanți”, în loc de “protestatari”, la Mitingul Diasporei din 10 august.
 
 
Numai că imaginile o contrazic, protestatarii fiind cei care i-au salvat viața jandarmeriței Ștefania în vârstă de 23 de ani, atunci când provocatorii violenți de la protest – doi dintre ei, identificați pe camerele de luat vederi, fiind puși sub acuzare – au atacat-o.
 
De asemenea, a fost prins și cel care i-a furat pistolul încărcat cu muniție letală – Jandarmeria neprecizând nici astăzi de ce a folosit muniție de război la un protest pașnic.
 
 
Iohannis va susține un discurs în plenul PE 
 

Între timp, Parlamentul European amânat pentru prima săptămână a lunii noiembrie adoptarea Rezoluției privind statul de drept în România.

Motivul: președintele Klaus Iohannis va susține în plenul PE, în a doua săptămână a lunii octombrie, un discurs despre viitorul Uniunii Europene – și, evident, despre situația din România. 

 
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version