UPDATE: CCR va dezbate pe 2 aprilie sesizarea.
Am aflat de ce condamnatul penal Liviu Dragnea l-a pus din nou pe Florin Iordache înlocuitorul său la șefia Camerei Deputaților: pentru a ataca la CCR lipsa completurilor specializate pe corupție la ÎCCJ!
Liderul PSD Liviu Dragnea a găsit un nou tertip pentru a scăpa de pușcărie: anularea condamnării de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pronunțată de prima instanță, completul de 3 judecători al ÎCCJ.
Practic, Dragnea atacă pe două flancuri: mai întâi, avocații săi au depus la termenul din 19 martie – la care el a lipsit, după ce s-a internat în spital cu dureri de spate – o cerere către instanță privind sesizarea CCR pe tema lipsei completurilor specializate pe corupție Iordache a atacat la CCR lipsa completurilor specializate la ÎCCJ.
Dragnea cere anularea condamnării de 3 ani și 6 luni de închisoare, pe motiv că trebuia judecat de un complet specializat pe corupție
În paralel, Florin Iordache a sesizat săptămâna trecută CCR pentru soluționarea unui presupus conflict între Parlament și Înalta Curte.
ÎCCJ consideră însă că legea nu este imperativă atunci când spune că la Înalta Curte pot fi constituite completuri specializate.
Astfel, la articolul 19 alineatul 3 al Legii 304/2004 privind organizarea judiciară se prevede că „la începutul fiecărui an, Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție, la propunerea președintelui sau a vicepreședintelui acesteia, poate aproba înființarea de complete specializate în cadrul secțiilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, în funcție de numărul și natura cauzelor, de volumul de activitate al fiecărei secții, precum și de specializarea judecătorilor și necesitatea valorificării experienței profesionale a acestora”.
Totodată, există două decizii definitive ale unor completuri de 5 judecători, care au stabilit că, la ÎCCJ, judecătorii Secţiei penale soluţionează toate tipurile de dosare.
De altfel, la Secţia penală a Înaltei Curţi sunt până în 30 de magistraţi, deci nu foarte mulţi.
„La instanţa supremă, la nivelul secţiei penale, judecătorii solutionează toate tipurile de cauze ce intră în competenţa instanţei supreme, nefiind repartizaţi pe completuri specializate în judecata unui anumit gen de cauze, Înalta Curte, completul de 5 judecători a apreciat că nu poate fi pusă în discuţie o eventuală nelegală compunere a completului de judecată” arată decizia 233/2012 a ÎCCJ.
„În raport cu specificul competenţei ÎCCJ de a judeca speţele în primă instanţă după calitatea persoanei, fiind cea mai înaltă instanţă naţională, judecătorii secţiei penale sunt învestiţi să judece în primă instanţă toate cauzele date în competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, inclusiv cele care au ca obiect infracţiuni de corupţie sau infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie”, se arată şi în decizia 18/2014 a ÎCCJ.
Curtea Constituțională va putea impune însă ÎCCJ să constituie completuri specializate pe corupție, așa cum au procedat toate curțile de apel.