Premierul Dacian Cioloș a avut azi o întrevedere de lucru, la sediul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, cu ministrul Marius Bostan, secretarii de stat Horațiu Anghelescu și Radu Dorcioman, subsecretarul de stat Carmen Elian și alți membri ai echipei de conducere din minister. La sfârșitul întrevederii de lucru, primul ministru Dacian Cioloș și ministrul Marius Bostan au avut o declarație comună pentru presă.
Premierul Dacian Cioloș a precizat:”Am avut o întâlnire cu conducerea Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională și am trecut în revistă prioritățile pe care ministerul le-a stabilit până la sfârșitul anului. Am discutat despre îmbunătățirea guvernanței corporatiste pentru companiile care sunt în subordonarea Ministerului Comunicațiilor și măsurile care trebuie luate pentru imbunătățirea serviciilor, cât și despre calitatea serviciilor pe care aceste companii le oferă.
Am discutat și despre programul Ro-Net. E vorba despre internet la sate, program pentru care am avut și avem în continuare bani din fonduri europene, cateva zeci de milioane de euro, dintre care în exercițiul financiar 2007-2013 s-au cheltuit foarte puțini bani.
Au existat disfuncționalități și o anumită rezistență în ceea ce privește introducerea internetului la sate. Este vorba despre 750 de localități care ar putea beneficia de internet la sate. Din ce s-a făcut până acum, în ultimele două luni, avem 90 de proiecte, pentru 90 de comune, care sunt în curs de finalizare și ne fixăm ca obiectiv să finalizăm tot acest proces, până la sfârșitul anului, și să reușim să cablăm toate localitățile.
Aceste proiecte s-au blocat mai ales pe circuitul de avizare. Sunt autorități locale care au inițiat zeci de avize pentru aceste proiecte care sunt foarte simple. O să am în perioada următoare discuții și cu prefecții din fiecare județ, ca să vedem cum stau lucrurile în fiecare localitate, în așa fel încât să putem finaliza acest proces, apoi să finalizăm execuția.
Am discutat apoi despre Agenda Digitală, care trebuie să fie o prioritate pentru România și pentru orice guvern, pentru că acest lucru presupune nu doar mai multă transparență în actul guvernamental, dar presupune și costuri mai reduse și o simplificare pentru cetățeni, beneficiarii unor servicii publice. Aici am vorbit despre diferitele sisteme care sunt incluse în partea de e-guvernare, mai ales sistemul de achiziții publice, SEAP, pe care-l vrem mult mai funcțional până la sfârșitul anului, atât pentru transparentizare cât și pentru scăderea costurilor.
Apoi sunt sisteme, platforme informatice pentru mai multe ministere care furnizează servicii de interes public, pentru sănătate, pentru ministerul muncii, educație, pentru cultură.
Am avut totodată o discuție despre sistemul de Securitate cibernetică, unde România are încă slăbiciuni. O să vedem ce măsuri vom lua în cursul acestui an, pentru că ministerul are câteva propuneri pentru a îmbunătăți mediul securității cibernetice”, a declarat Premierul Dacian Cioloș.
Ministrul Marius Bostan a precizat că, pe lângă subiectele prezentate de primul ministru, au mai fost abordate și alte câteva teme: situația de la C.N. Posta Română S.A., și disfuncționalitățile IT la nivel guvernamental:
“Poșta Română este o companie care are peste 27.000 de angajați și suntem deciși să lansăm un plan de restructurare și un plan de management pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a face din această companiei, una fanion a economiei românești. Când vorbesc de restructurare nu mă refer la concedieri: nu dau eu afară oameni de la Poștă. Evaluăm, de asemenea, posibilitatea unui IPO (listare la bursă, n.r.), deoarece procesul de privatizare început a eșuat, după cum bine știți. Poșta trebuie să intre într-un proces de transparentizare și de întărire a managementului.
În același timp, am discutat despre disfuncționalități IT la nivel guvernamental”.
Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea informațională a adus în discuție și problema defectuoasă a salarizării funcționarilor publici:
“Un funcționar public responsabil IT&C care să fie capabil și să fie bun la nivel guvernamental, nu poate fi plătit cu un salariu obișnuit. După cum știți, în această industrie, salariile sunt foarte mari și pentru a avea oameni capabili și în sectorul public e nevoie să gândim acest proces”.
Referitor la subiectul privind securitatea cibernetică, ministrul Marius Bostan a precizat:
“Vă pot spune că legea securității cibernetice o vom pune în dezbatere publică. Este nevoie de această lege, pentru că România, în ultimul timp a devenit țintă și, din acest punct de vedere, suntem pregătiți. Deja avem un plan de măsuri, extrem de precis, conform Strategiei naționale de Securitate cibernetică. Avem divizii pregătite pentru a asigura securitatea cibernetică. Degeaba construim infrastructură de internet și investim în platforme, degeaba facem interoperabilitate și registre mari de date dacă nu suntem în stare să ni le protejăm”.