În ultima zi a anului, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Codului Fiscal şi a Codului de procedură fiscală, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2016.

iohannis

Amintim că şeful statului a retrimis Parlamentului spre revizuire, în vară, Legea privind Codul Fiscal, iar în septembrie, imediat după revenirea din vacanţă, parlamentarii au prelungit de la 1 ianuarie 2016 la 1 ianuarie 2017 termenul de eliminare a supraaccizei de 7 eurocenţi pe litru (fără TVA) la motorină şi benzină. 

Ulterior, în octombrie, Guvernul Ponta a operat câteva modificări în Codul Fiscal: a redus impozitul pe dividende de la 16% la 5% pentru câştigurile aferente anului 2015, a redus de la 20% la 9% cota de TVA pentru furnizarea apei, a majorat de la 65.000 euro la 100.000 euro plafoanele în care se încadrează o microîntreprindere şi a introdus impozitarea diferenţiată a IMM-urilor în funcţie de numărul angajaţilor. Astfel, se păstrează impozitul pe venit de 3% pentru firmele fără angajaţi dar scade la 2% dacă firma are un salariat şi la 1% dacă angajează două persoane.

Iohannis, la vilele de la Miami

Klaus Iohannis se află în vacanţă la Miami, împreună cu soţia sa, încă dinainte de Crăciun.

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că Iohannis ar avea acolo “case”. Referindu-se la recentele majorări de salarii – inclusiv ale înalţilor demnitari în stat -, Băsescu a declarat ieri, într-o intervenţie telefonică la B1Tv:

“Mesajul meu de azi (ieri, 30 decembrie, n.r.) de pe Facebook este în acest sens: Nu jucați țara la ruletă sau păcănele, să vedeți dacă iese sau nu! Mai bine luați lucrurile cu prudență, pentru că o greșeală majoră odată făcută nu o plătesc politicienii. Nu va plăti Iohannis; el rămâne cu 3.000 de euro salariu, rămâne și cu cele 6 case de la Sibiu, și cu cele de la Miami, nu i le ia nimeni. (…) Nu i le ia pe cele de la Miami care sunt, sub aparență, ale acelui tenismen ratat care cică a fost mare tenismen de a făcut investiții la Miami”, a declarat Traian Băsescu.

El a făcut aluzie, evident, la finul președintelui Iohannis, Marius Vecerdea, în casele căruia se “cazează” noul preşedinte când îşi petrece fiecare concediu de Paşti, de Crăciun şi de Anul Nou, şi care ar fi, de fapt, ale lui Iohannis.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version