Klaus Iohannis, președintele României, a semnat, marți dimineața, decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose drept candidat la funcția de prim-ministru.

sursă foto adevarulro

Iohannis a decis să-i dea credit lui Tudose pe motiv că România se află în criză și are nevoie cât mai repede de un premier, indiferent de numele acestuia.

Pe de altă parte, Tudose are totuși nevoie de votul de învestire din Parlament, astfel că Iohannis este posibil să fi jucat la două capete în condițiile în care majoritatea PSD-ALDE, dacă mai există, este una firavă. Iar președintele vrea să-i vadă pe liderii celor două partide cum își frâng gâtul cu această numire.

Până atunci, până la votul de învestire, Tudose trebuie să-și facă echipa de guvernare. Iar cum timpul este foarte scurt și resursele limitate, premierul are mari șanse să mizeze pe aceeași echipă precum Sorin Grindeanu.

Pentru că Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat și personajul din spatele premierilor, nu renunță la favoritele sale precum Lia Olguța Vasilescu, Ministerul Muncii, sau Carmen Dan, Ministerul de Interne.

În timp ce Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a anunțat că formațiunea politică pe care o conduce va susține guvernul Tudose doar dacă ei primesc aceleași portofolii ca în guvernul Grindeanu.

Deci vom vedea din nou la lucru miniștri precum Teodor Meleșcanu, la Externe, și Grațiela Gavrilescu, ministrul pentru Relația cu Parlamentul.

Dragnea nu renunță nici la oamenii săi de încredere în ceea ce privește fondurile europene și distribuirea acestor bani, deci Rovana Plumb și Sevil Shhaideh nu au cum să lipsească din schemă.

Mici modificări pot apărea la Transporturi, unde ar urma să fie băgat la înaintare Mihai Fifor, sau la Justiție, unde ar urma să asistăm la revenirea lui Cazanciuc.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version