Președintele Klaus Iohannis a fugit de declarații, joi, după ședința CSAT în care i-a anunțat pe membrii acestui for că a renunțat încă de acum o săptămână la candidatura pentru șefia NATO și că îl susține pe Mark Rutte – favorit de la început.

Anunțul a fost făcut Iohannis printr-un comunicat de presă:

„În ședința CSAT, Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației. Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez”.

Klaus Iohannis, care a eșuat lamentabil în cursa pentru funcția de șef al NATO, a refuzat, miercuri, să dea explicații publice.

Asaltat de întrebările jurnaliștilor, el a invocat faptul că trebuie mai întâi să discute acest aspect în ședința de joi a CSAT.

„Despre NATO, mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea şi opiniei publice. Pot să vă asigur că mâine după-amiază veţi fi lămuriţi”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.

Iohannis, despre eșecul lamentabil încasat în cursa pentru șefia NATO: „Veţi fi lămuriţi după ședința CSAT”

Mark Rutte a fost încă de la început favoritul marileor puteri – SUA, Franța, Germania, Marea Britanie – pentru funcția de secretar general al Alianţei Nord Atlantice.

În ciuda acestui fapt, Iohannis și-a anunțat pe nepusă masă candidatura, în 12 martie.

Iohannis se autopropune șef al NATO: „Am decis!”
Iohannis insistă cu pretenția de a ajunge șef al NATO, deși 28 de state din cele 32 ale Alianței îl susțin pe Rutte
Iohannis își umflă mușchii pentru șefia NATO: „Până când nu se obţine unanimitate, nu se va hotărî absolut nimic!”

Apoi, rând pe rând, Turcia, iar marți Ungaria şi Slovacia şi-au anunţat susţinerea pentru ocuparea funcţiei de de către , România rămânând singura ţară din Alianţă care nu a anunţat susţinerea pentru premierul olandez.

Este oficial! Turcia îl susține pe Mark Rutte pentru șefia NATO. Autopropusul Iohannis, tot mai singur
Iohannis a mers și la Biden cu autopropunerea de a fi șef la NATO: „Am decis să continuăm dialogul. (…) Discuția a fost una relativ scurtă. (…) Este bine să fie doi candidați”
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version