Aflat în campanie electorală pentru un nou mandat, președintele Klaus Iohannis pare să fi intrat și el în febra ratingului pe care se bat televiziunile de știri, astfel că, hodoronc-tronc, i-a cerut, luni seară, demisia procurorului-șef al DIICOT, Felix Bănilă, pentru ancheta de la Caracal.

Felix Banila sursa foto zdbcro

Iohannis se declară nemulțumit de modul în care a procedat DIICOT cu mama Luizei Melencu – tânăra de 18 ani dispărută în Caracal în luna aprilie și despre care criminalul Gheorghe Dincă susține că a ucis-o.

Mama, Monica Melencu, a refuzat, săptămâna trecută, să dea din nou probe biologice la INML. Ea a fost amendată cu 5.000 de lei, pentru refuz, apoi procurorii DIICOT au mers la un judecător și au luat mandat de aducere cu care s-au prezentat vineri la aceasta. Însă femeia s-a opus din nou, a țipat, a leșinat – fără ca oforțele de ordine să o atingă – și a ajuns la spital, în cele din urmă.

Procurorii DIICOT au luat în calcul să-l pună sub acuzare pe Tonel Pop, avocatul femeii, pentru obstrucționarea Justiției, deoarece i-a inoculat Monicăi Melencu ideea că probele biologice vor fi ”plantate” de anchetatori pe rămășițele osoase găsite în liziera pădurii de lângă Caracal și despre Gheorghe Dincă susține că îi aparțin Luizei.

Luni însă, mama fetei dispărute a fost de acord să vină la INML și să i se recolteze salivă pentru ADN. După ce a ieșit din sediul instituției, aceasta s-a sucit din nou și, în tandem cu avocatul Tonel Pop, care și-a făcut reclamă din scandalurile iscate la televiziuni pe această speță, a declarat că a fost obligată de procurori să dea proba biologică.

Mama Luizei Melencu a acceptat, în sfârșit, să dea probe ADN pentru FBI

Exact pe acest subiect a reacționat și Iohannis, acum, deși șeful DIICOT, Felix Bănilă, a explicat că este absolut necesară proba biologică de la mama Luizei, pentru a o trimite la FBI.

Iată ce a spus Iohannis, care – să nu uităm! – se află în plină campanie electorală pentru al doilea mandat de șef al statului și a făcut această declarație abia după ce mama Luizei a dat proba ADN – astfel încât președintele nu poate fi acuzat de obstrucționarea anchetei:

“Nu mă voi referi la marile rateuri pesediste din  ultima vreme, mă voi referi la altă problemă foarte gravă. Au trecut 2 luni de la tragedia de la Caracal. Atunci am convocat CSAT și am cerut acțiuni clare. Am tras semnale de alarmă repetate către cei care conduc instituțiile statului de a-și exercita misiunea de a proteja cetățenii țării noastre.

În condițiile în care oamenii au așteptarea legitimă de a fi apărați, este revoltător modul în care, în ultima săptămână, unele instituții publice au reacționat atât în ceea ce privește ancheta de la Caracal, cât și în ceea ce privește ancheta legată de cumplitul caz din Dâmbovița.

În ambele cazuri, am văzut reacții întârziate, gesturi publice de-a dreptul scandaloase care denotă lipsa de preocupare pentru victime și pentru familiile victimelor. Ce s-a întâmplat în ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de „așa nu!”. Este extrem de grav că cei care conduc instituții ale statului român girează astfel de comportamente, prin care potențialii infractori sunt tratați cu blândețe, cu mănuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și cu agresivitate.

Această situație este generată, în primul rând, trebuie să fie foarte clar, de eșecul guvernării incompetente din ultimii ani, o guvernare care a avut ca prioritate salvarea infractorilor, ignorând efectele asupra oamenilor cinstiți și corecți din țara noastră. Pentru toate aceste greșeli majore, PSD va plăti politic, vă promit acest lucru! Pesediștii vor plăti la vot și vor rămâne în istorie drept guvernarea care a protejat penalii și infractorii, o guvernare catastrofală, o guvernare eșuată.

Astăzi mă refer și la conducerea DIICOT a cărei implicare ar fi trebuit să aducă un plus de profesionalism. Sub conducerea dlui Bănilă acest lucru nu s-a întâmplat. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste.

Îi cer dlui Bănilă să-și înainteze imediat demisia de șef la DIICOT. Este imperativ ca greșelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate și este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza această instituție.

Acest guvern nu a găsit de cuviință să se retragă nici după referendumul din 26 mai, deci nu ne putem aștepta la gesturi de responsabilitate din partea PSD

Funcționarea instituțiilor nu trebuie să mai fie afectată de lipsa de competență a celor care le conduc în prezent. Am ajuns în această situație pentru că pesediștii au înlocuit profesioniștii cu incompetenți și tot felul de neaveniți în poziții de decizie. Instituții fundamentale ale statului au grave probleme de credibilitate din cauza politizării excesive.

Eu vreau să transmit românilor că statul are în rândurile sale nenumărați profesioniști și oameni dedicați misiunii lor publice. Iar procesul de reconstrucție a statului trebuie să înceapă, obligatoriu, cu repunerea pe baze corecte a administrației și aceasta nu poate fi făcută decât de un nou guvern, care să își asume în mod clar o astfel de prioritate. Abia aștept să treacă moțiunea”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version