Președintele Klaus Iohannis a declarat marți seara, la Strasbourg, că a discutat cu președintele CEDO și al Comisiei de la Veneția, precum și cu secretarul general al Consiliului Europei și “nici vorbă de presiuni CEDO, nu va fi niciun fel de amendă” pentru condițiile din închisori.

iohannis dragnea tariceanu 2

” Toată lumea mă întreabă ‘ce se întâmplă la voi în țară’, însă în contextul în care la noi acasă s-a tot vehiculat o posibilă decizie CEDO, posibile amenzi, am adus discuția și în această zonă și sunt foarte mulțumit că am fost lămurit și pot la rândul meu să lămuresc câteva lucruri, nu juridice, dar despre procedură. Această decizie pilot va fi redactată și va fi făcută cunoscută încă în prima jumătate a acestui an și ea se va referi la situația din închisorile românești, însă de aici mai departe lucrurile trebuie privite și cu optimism și cu realism, se va arăta ce nu funcționează, unde sunt problemele, se va da un termen destul de generos pentru ca în România să găsim soluții. Următorul pas ar fi să găsim în România, deci acasă, probabil sub coordonarea Ministerului Justiției, un pachet de măsuri care vine să îmbunătățească situația din închisorile din România”, a spus Iohannis, potrivit Agerpres.

El a afirmat că “în mod eronat” în România s-a vehiculat că în decizia-pilot a CEDO se cere grațierea.

“Grațierea este doar o posibilă soluție, o mică parte din întregul pachet care trebuie să fie elaborat la noi. O altă parte a soluției ar putea să fie o procedură prin care deținuții se pot plânge la noi în România despre situația lor și pot găsi soluții sau măsuri compensatorii. Nici vorbă de o presiune din partea CEDO, lucrurile sunt bine pregătite, sunt rezonabile și vor fi puse la dispoziția României, iar despre partea de sancțiuni sau amenzi așa ceva nu se pune în discuție acum. Nu va exista o sancțiune pentru România. (…) Pot să vă spun cu toată claritatea că nu există așa ceva și nu va fi niciun fel de amendă. Amenzile nu se dau paușal”, a arătat șeful statului.

Președintele Iohannis susține că dacă România elaborează un pachet de măsuri care satisface cerințele CEDO și ale Consiliului European, toate dosarele pe această speță vor fi returnate țării noastre, care trebuie să le rezolve intern.

“Doar în măsura în care pachetul de măsuri nu rezolvă deloc problema, sau cred că nu putem să discutăm despre așa ceva că dacă nu ar fi niciun fel de măsură, atunci aceste dosare ar rămâne la CEDO și ar fi lucrate individual. Este posibil ca într-o speță concretă să apară o sancțiune pentru România, însă despre acele 80 de milioane nici nu poate fi vorba. Aici a făcut cineva un calcul pe colțul mesei, folosind o informație dintr-o speță care s-a referit la Italia și în niciun caz așa ceva nu se va aplica la România, nu știe nimeni câți deținuți ar avea dreptul la o compensație. Aceste calcule pe bune încă nu le-a făcut încă nimeni. Haideți să așteptam să vedem ce dorește CEDO de la noi, să ne apucăm de treabă, să elaborăm un pachet serios pentru România și atunci nu va fi nicio amendă, că rezolvăm problema acasă”, a afirmat șeful statului.

El a punctat că, eventual, grațierea poate fi o mică parte din pachetul de soluții.

“Această discuție îmi confirmă că la noi problema s-a pus total greșit. În loc să se încerce o soluție — fiindcă ce v-am spus eu știu și cei de la Ministerul Justiției — printr-un pachet întreg de soluții discutat cu specialiștii, cu parlamentarii, s-a mers pe scoaterea unei teme din context și ambalarea pentru populație într-un fel care nu mi s-a părut potrivit”, a arătat Iohannis, el adăugând că “grațierea nu poate fi făcută pentru politicieni”.

Șeful statului a indicat că termenul rezonabil până la care România poate elabora un pachet de măsuri în acest caz ar fi de regulă până în 18 luni.

“Din moment ce apare o hotărâre pilot, noi ne apucăm de treabă, elaborăm un pachet de măsuri, nici nu concep să nu facem așa ceva”, a conchis Iohannis.

Dragnea: Amenda nu va veni mâine, dar nu vom scăpa de ea

Prins cu minciuna, Liviu Dragnea a admis că amenda “nu va veni mâine”, dar dacă nu se inițiază un pachet de măsuri, printre care și legea grațierii, România “nu va scăpa de aceasta”.

“Declarația președintelui Iohannis a avut o nuanță importantă. E o tehnică de comunicare în care accentuezi informația pe care vrei să o dai ca să se bolduiască, dar a spus după aia dacă nu facem lucruri…. Nu a spus nimeni altceva. Amenda nu va veni mâine. Dar dacă în câteva luni de zile, adică probabil până la vară, România nu întreprinde și nu inițiază un pachet de măsuri printre care și legea grațierii, de această amendă nu scăpăm“, a spus Dragnea la Antena 3.

“Și, dincolo de amendă, mai este o situație: eu am cerut public, azi, ministrului Justiției să se spună public câți români au murit în închisorile din România, sunt zeci, sunt sute, sunt mii, asta trebuie să se știe. Ei nu au fost condamnați la moarte, sunt membri ai societății românești care au dreptul la viață”, a adăugat el.

Dragnea a mai spus că “s-a discutat” la întâlnirea cu membrii Guvernului despre un pachet de măsuri și despre mărirea creșterea sumelor pentru rația de hrană din închisori, care acum este “de trei lei și ceva pe zi”.

El a arătat că e nevoie de un program de reabilitare a unor penitenciare, de finalizare a construcțiilor respectiv începerea lucrărilor la penitenciare noi.

Dragnea a insistat că în proiectul inițial de ordonanță de urgență privind grațierea nu erau cuprinși corupții, criminalii, violatorii, pedofilii, tâlharii, hoții, iar prejudiciile urmau să fie recuperate într-un an după grațiere.

“În proiectul inițial al ordonanței erau prevederi pentru cei care au în întreținere copii până la 5 ani sau până la 14 ani, nu mai țin minte, pentru bolnavi în fazele terminale — așa cum a fost cazul domnului Adamescu — și de asta cred că se ține cont. M-am uitat pe niște evidențe. În Uniunea Europeană, media pedepselor este 7-9 luni, la noi este 7 ani. În România, în ultimii ani, s-a sărit peste măsurile administrative, foarte multe fapte, ale unui funcționar public de exemplu, care în mod tradițional peste tot în lume primește o sancțiune, un avertisment, desfacerea contractului de muncă, la noi s-a sărit peste ele, s-a trecut direct la pușcărie cu ani grei. De amenda aia nu scăpăm, legea grațierii singură nu rezolvă problema cu amenda, dar programul guvernamental cuprinde și inițierea celorlalte măsuri asumate deja de România”, a argumentat el.

Dragnea a conchis că “acei oameni condamnați pentru furturi foarte mici pentru a-și hrăni copiii ar trebui să fie grațiați”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version