La 6 zile după discursul scandalos la Băile Tușnad al premierului ungar Viktor Orban, a reacționat și președintele Klaus Iohannis, vineri, de Ziua Imnului Național.

Iată declarația completă a lui Iohannis:

„În principiu este greșit, o eroare majoră și este inamisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scana publică cu un discurs construit pe teoria raselor, care a dus la cea mai teribilă catastrofă a sec XX. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat ca un demnitar european să vină cu această teorie pentru a-și motiva demersurile politice.

E la fel de regratabil că un dmenitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană. Sunt valabile indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că s-a aflat înm Transilvani e o problemă pentru noi și reacțiile spațiului public au arătat că e o problemă pentru noi.

E adevărat că între timp premierul Orban a încercat la Viena să retragă într-unf el afirmațiile sau să le reinterpreteze, e un semn că și-a dat sema că așa ceva nu merge în UE. Nu e rolul meu să dau lecții de politică sau oratorie, dar nu pot să nu mă disociez clar de ideile vehiculate acolo.

Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personaju. Oricare ar fi explicația, ea treubie să existe și trebuie să existe o discuție clarificatoare în coaliție.

Pe de altă parte, nu își dorește nimeni să provoace o criză guvernamentală pentru că un demnitar străin a avut un discurs eronat. Nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne facem că acele spuse nu au fost aplaudate”.

Este o critică de formă din partea președintelui României, mai mult demonstrativă pentru cei de la Bruxelles, dar să nu-i deranjeze pe oamenii lui Kelemen Hunor, partenerii de guvernare ai PNL-PSD.

Aurescu reacționează de formă după discursul lui Viktor Orban la Băile Tușnad: „Regretabil”
Gorghiu și-a amintit după 3 zile să-l critice pe Viktor Orban pentru declarațiile de la Băile Tuşnad

Iată ce a declarat Viktor Orban, sâmbăta trecută la Băile Tușnad, unde a venit „în calitate de persoană privată”:

„Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântari decât naşteri. (…) A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa. Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt niste conglomerate de popoare. Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică. În acea parte a continentului nostru (…), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%. Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi. Nu aş vrea să creez confuzie, dar, totuşi, o spun, în sensul spiritual, Occidentul s-a mutat în regiunea noastră. Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei. Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus, lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi. Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar, credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul şi echipele soroşiste, pur şi simplu, vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version