Președintele Klaus Iohannis a precizat luni, la finalul întâlnirii cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, că nu se așteaptă ca în două săptămâni să se rezolve problema abordării austriece și problema abordării olandeze cu Bulgaria.

Iohannis a explicat că problema aderării româniei la spațiul  Schengen nu se discută la Consiliul European. „Dați-mi voie să clarific niște lucruri, înainte ca unii formatori de opinie avizi de publicitate să creeze așteptări care nu vor fi îndeplinite. Chestiunea Schengen nu se discută la Consiliul European, nu se tranșează acolo. Deci, încă o dată: chestiunea Schengen nu se tranșează la Consiliul European, ci se tranșează la Consiliul JAI”.

Preşedinta PE, Roberta Metsola, în vizită la București: „România aparţine spaţiului Schengen”

„Consiliul European (…) din 9 și 10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. După părerea mea, este oricum prea devreme. Până în 15 ianuarie este greu de crezut că se va discuta ceva și în două săptămâni nu mă aștept să se rezolve problema abordării austriece și problema abordării olandeze față de Bulgaria. Trebuie să înțelegem cu toții, împreună, că aceste chestiuni trebuie rezolvate înainte să se voteze încă o dată în Consiliul JAI. Deci, în concluzie, voi continua toate discuțiile, însă nu mă aștept ca la Consiliul extraordinar din februarie această temă să fie dezbătută. Va fi discutată, sigur, în marja reuniunii, între noi, dar fără să apară în concluzii. Și sunt optimist că în continuare vom găsi soluții și pentru votul austriac și pentru abordarea olandeză față de Bulgaria, fiindcă cea mai bună soluție, și asta este clar pentru toată lumea, este ca România și Bulgaria să primească un vot în același timp, deci să intre împreună în spațiul Schengen”, a conchis Klaus Iohannis.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version