“Trebuie să ştim exact ce e adevărat şi ce nu e adevărat, indiferent dacă este un scandal creat de media sau de unii politicieni corupţi, interesaţi în compromiterea luptei anticorupţie sau dacă chiar a fost o scăpare!

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, după ședința CSAT, că nu are niciun motiv pentru a o suspenda pe Laura Codruța Kovesi, procurorului-șef al DNA, precizând că este “foarte mulțumit de activitatea DNA”.

“Am fost informat despre aceste abordări media și cred că este bine să se verifice. Din informațiile mele, se fac verificări și în interiorul DNA. De asemenea, CSM se ocupă de anumite aspecte și am luat act de faptul că Ministrul Justiției a solicitat o inspecție pe management, atât la Parchetul General, cât și la DNA. Aceste demersuri vor clarifica toate aceste aspecte. În ce privește activitatea și a Parchetului General, și activitate DNA, eu m-am exprimat în repetate rânduri și pot să repet: eu sunt foarte mulțumit de activitatea acestor instituții și de activitatea conducerilor acestor instituții”, a spus șeful statului, răspunzând unei întrebări pe subiectul noului scandal public izbucnit în jurul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Întrebat cum comentează înregistrările strecurate în spațiul public de un procuror DNA, cu discuții de la o ședință internă în care Kovesi își admonesta subalternii, Iohannis nu a părut încrezător în veridicitatea acestora:

“Am auzit prea multe așa-zise interceptări, ascultări, interpretări, ca să mai cred în ele. Cei îndrituiți de lege să verifice aceste lucruri vor face verificările de rigoare și, la final, vom afla cu toții unde este adevărul”.

Întrebat dacă șefa DNA ar trebui suspendată până când vor fi clarificate lucrurile la Inspecția Judiciară a CSM, Iohannis a spus franc: “Nu văd niciun motiv de suspendare”.

Klaus Iohannis a mai arătat că nu a a vorbit cu Kovesi pe acest subiect: “Interesante întrebări. Nu discut cu șefa DNA astfel de chestiuni. Nu intră în fișa postului Președintelui. Și aștept cu mare interes concluziile verificărilor care se fac instituțional. Dacă voi semna sau nu, asta este din filmul „dacă și parcă”. Când vom avea o concluzie, discutăm pe ea”.

La întrebarea dacă va semna sau nu o eventuală propunerea ministrului Justiției de revocare a șefei DNA, Iohannis a răspuns: “Este parcă din filmul “Dacă și cu parcă”. Aștept cu interes concluziile, vor scoate la iveală adevărul, să vedem dacă acest scandal este făcut de media sau de oameni corupți”.

Întrebat dacă este afectat statul de drept, el a negat: “Nu, nu cred că este afectat statul de drept”. Și nici lupta anticorupție.

“Vreau să am clarificări urgente și nu doar urgente, ci pertinente”

“Sincer, nu cred că este afectată lupta anticorupție și ea se desfășară la viteza ei intrinsecă normală. Însă, nu vreau să las impresia că aceste scandaluri sunt bune la ceva. Aceste scandaluri nu sunt bune, ele zguduie încrederea cetățeanului în instituțiile statului și pun mari semne de întrebare partenerilor și aliaților noștri. De aceea vreau să am clarificări urgente – și nu doar urgente, ci pertinente”, a precizat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că aşteaptă răspunsuri din partea Inspecţiei Judiciare, CSM şi ministrul Justiţiei, pentru a afla dacă scandalul a fost creat de media, de politicieni corupţi sau dacă a fost “o scăpare”, însă a spus că statul de drept nu este afectat.

“Trebuie să știm foarte exact ce e adevărat și ce nu e adevărat. Indiferent dacă este un scandal creat de media sau de unii politicieni corupți interesați în compromiterea luptei anticorupție. Sau, dacă chiar a fost o scăpare, clarificarea trebuie să vină repede și trebuie să fie credibilă. Altfel, lumea rămâne cu anumite semne de întrebare, care în această zonă nu trebuie să existe”, a conchis Iohannis.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version