Președintele Klaus Iohannis și procurorul general Augustin Lazăr participă, miercuri, la bilanțul activității DNA pe anul 2017, prezentat de procurorul-șef Laura Codruța Kovesi.

La eveniment va lipsi Ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a anunțat că nu vine. Era de așteptat, după eșecul repurtat în încercarea de a o demite pe șefa DNA.

Odată cu Punctul de vedere față de propunerea formulată de ministrul Justiției privind revocarea din funcția de procuror șef al DNA, Kovesi a prezentat marți și Raportul privind activitatea managerială desfășurată ca procuror șef în perioada 2016 – semestrul I 2017, care a fost predat și echipei de inspectori judiciari din cadrul Inspecției Judiciare cu ocazia controlului desfășurat în anul 2017.

Iată ce spune Kovesi:

“Acest raport este relevant, întrucât ministrul Justiției și-a motivat propunerea de revocare din funcție preluând argumente din conținutul unui raport al Inspecției Judiciare în forma emisă în 15 septembrie 2017, deși prin Hotărârea nr. 686 din 31 octombrie 2017 a Secției pentru procurori a CSM s-au aprobat doar parțial concluziile din acel raport al Inspecției Judiciare.

În anul 2016, urmare a măsurilor manageriale dispuse au fost obținute cele mai impresionante rezultate de la înființarea DNA: 
– cel mai mare număr de cauze trimise la instanțe prin rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției; 
– cel mai mare număr de inculpați trimiși în judecată; 
– cea mai mare valoare a măsurilor asiguratorii instituite; 
– au fost instituite, pentru prima dată de la înființarea direcției, măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile situate în străinătate. 

Pentru a evidenția în mod sintetic și clar aceste creșteri ale indicatorilor de cantitate și calitate voi efectua o analiză comparativă a datelor statistice. 

Numărul rechizitoriilor a crescut în fiecare an.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version