Președintele Klaus Iohannis face pe niznaiul și îi cere noului ministru al Justiției, Stelian Ion, să „explice public de urgență” de ce a fost clasat dosarul „10 August” privind violențele jandarmilor asupra manifestanților pașnici.
 
 
„Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a scris Iohannis, joi, pe Facebook.
 
Reacția președintelui vine la două zile după decizia judecătoarei Daniela Isabela Miheţ, de la Tribunalul Bucureşti, care a respins, marți, solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 August”.
„Respinge cererea DIICOT de confirmare a redeschiderii urmaririi penale in dosar 2122/DP/2019. Definitivă”, se arată în minuta instanței.
 
Miercuri, Tribunalul București a transmis un comunicat că „Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoţii şi sentimente”. 
Tribunalul Bucureşti, despre clasarea dosarului „10 August”: Decizia nu s-a luat pe bază de emoţii şi sentimente

Tot miercuri a avut loc și un protest, la care a fost adus și un elefant confecționat, la care făcea referire Iohannis înainte de adoptarea scandaloasei Ordonanțe de Urgență 13/2017

 
Amintim că decizia de clasare a dosarului „10 August” a fost luată pe 26 iunie 2020, de către subalternul Giorgianei Hosu, pe care Iohannis ai numit-o șefa DIICOT, la propunerea ministrului de atunci Cătălin Predoiu și în ciuda avizului negativ al Secției pentru procurori a CSM, pe care șeful statului l-a catalogat drept „parțial superficial”.
VIDEO. Iohannis justifică în mod surprinzător numirea șefilor de parchete: Avizul CSM-ului mi s-a părut parţial destul de superficial
Giorgiana Hosu a demisionat după 7 luni, când soțul ei a fost condamnatpentru corupție.
Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT, după ce soţul ei a fost condamnat la închisoare

Iar procurorul de caz, Doru Stoica, s-a pensionat; chiar Iohannis a semnat decretul de pensionare.

2 ani și 7 luni de la violențe, niciun vinovat
Astfel, după 2 ani și 7 luni de la violențele din 10 august 2018  nu a fost găsit niciun vinovat, desi sunt depuse peste 700 de plângeri penale de către manifestanții gazați și bătuți de jandarmi.

Cererea de redeschidere a anchetei a fost depusă în instanță de Giorgiana Hosu pe vremea când încă era procuror-șef al DIICOT. 

Redeschiderea dosarului „10 August” este tărăgănată și de ÎCCJ, până va ajunge la Tribunalul București

Acest lucru s-a întâmplat însă abia după ce președintele Klaus Iohannis s-a declarat public nemulțumit de clasarea dosarului, aprobată tot de ea, în 26 iunie.

Iohannis, despre clasarea dosarului 10 august: Am foarte mare încredere în sistemul de justiţie

„Personal, mi-aş dori să se cerceteze mai în detaliu aceste lucruri”, a decretat Iohannis, într-o declarație la Palatul Cotroceni.

Redeschiderea dosarului „10 August”. Iohannis: „Am spus că, personal, mi-aş dori să se cerceteze mai în detaliu”
Giorgiana Hosu pe vremea când era adjuncta Alinei Bica la șefia DIICOT
Giorgiana Hosu a „greșit” instanța

Giorgiana Hosu a depus intenționat la CAB cererea de redeschidere parțială a anchetei, după o lună și jumătate de la clasarea anchetei de către un procuror care a și depus imediat solicitarea de pensionare.

Este greu de crezut că un procuror de rang înalt, cum este Giorgiana Hosu – care s-a ocupat personal de dosar, până când președintele Klaus Iohannis a numit-o în funcția de șefă a DIICOT, pe 20 februarie 2020-. nu știa că instanța competentă este Tribunalul București.

Între timp, colonelul Sebastian Cucoş a depus la CAB o solicitare privind sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală).

Curtea de Apel a respins ca inadmisibilă solicitarea, dar Cucoș a atacat cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Instanţa supremă a stabilit însă abia peste o lună, pe 17 septembrie, soluţionarea recursului. Abia atunci dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucureşti – care a amânat  sentința de mai multe ori: pe 16 octombrie și 27 noiembrie 2020, dar și 22 pe 22 ianuarie 2021.

CAB a returnat Tribunalului București dosarul „10 August” să decidă redeschiderea anchetei
Tergiversare. Decizia pe redeschiderea anchetei privind violențele din 10 August, amânată până în 2021

Dacă dosarul va fi redeschis, el va reveni de la DIICOT – unde fusese cerut „pentru studiu”, în iunie 2019 – la Secția Militară de la Parchetul General, care declanșase urmărirea penală a șefilor Jandarmeriei care le-au ordonat subalternilor să pulverizeze în mulțime gaze lacrimogene și să utilizeze tunurile de apă: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile.

DIICOT a clasat dosarul 10 August, la 2 ani de la violențele jandarmilor. Cazan, Cucoș, Sindile scapă de urmărirea penală
Clasarea dosarului 10 August, la loc comanda! De ce se redeschide urmărirea penală faţă de Cucoș, Cazan, Sindile

Aceştia au fost cercetaţi de formă pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals, participaţie improprie la purtare abuzivă, la fals intelectual și la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Acum, ei vor putea ieși liniștiți la pensie specială, tineri, atât Cazan, Cucoș, Sindile, cât și judecătorii de la toate instanțele care au pasat dosarul (CAB, ÎCCJ, TB) până după alegerile parlamentare. Procurorul DIICOT Doru Stoica s-a pensionat deja.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version