Președintele Klaus Iohannis a trecut la amenințări, după ce sindicaliștii din Educație nu renunță la grevă după aproape două săptămâni, nemulțumiți de nivelul creșterilor salariale adoptate de Guvernul Ciucă.
DOCUMENT. Ciucă forțează nota și adoptă OUG cu creșterile salariale propuse dar respinse de profesori: „Au garanția Coaliției”
„Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenenele naționale? E o generație întreagă care trebuie să dea bac și să meargă la facultăți. (…) După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva?”, s-a dezlănțuit Iohannis, aflat la Chișinău.
Deca le cere profesorilor să înceteze greva, după OUG: „E momentul ca toți să prioritizăm copiii și încheierea anului școlar”
Șeful statului s-a împăunat că, după ce i-a primit el pe profesori la Cotroceni, Ciucă a adoptat OUG – fără să spună însă că sindicatele au cerut mai mult:
„Toată clasa politică a neglijat educația 30 de ani. Prima dată când educația a fost pusă la nivelul care i se cuvine a fost cu ocazia proiectului meu România Educată. Știm toți că educația se face cu mult entuziasm, dăruire, dar nu vine pe gratis. Dascălii trebuie să primească ce li se cuvine. De asta au fost foarte supărați când din proiectul legii educației a fost scoasă partea cu salarizarea. În lege era prevăzută cu salariul mediu. Când a fost scos articolul, oamenii s-au simțit jigniți. De aceea am spus că solicitările lor sunt legitime.
Greva a arătat politicienilor și românilor că și ei știu să își ceară drepturile. După ce s-a negociat și au fost la mine, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat puțin abordarea. Guvernul a decis să le acorde două lucruri importante. Primul e recunoașterea dreptului de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost deja garantat prin OUG dată azi. Al doilea lucru: până atunci există creșterile salariale prin care primesc 1.000 de lei în plus lunar la salariul. Deci guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu și lung noua grilă de salarizare, dar și compensație pe termen scurt.
În plus, Guvernul a introdus în noua OUG că legea, chiar dacă apare mai târziu, se garantează că la nivelul anului 2024 cel puțin 40% din creștere va fi realizată efectiv.
Greva a durat un pic mult. Se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli? Fiindcă liderii de sindicat tot vin și pleacă, dar ei sunt un fel de interfață, ei se duc și consultă oamenii. E extrem de greu de imaginat cum poate să funcționeze o negociere. De aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această OUG pentru că a înțeles că sunt solicitări legitime.
Sper să se înțeleagă bine la nivelul sistemului și să revină la școală marți, pentru că nu mai au pentru ce să facă grevă. S-au dat garanții în scris prin OUG că Guvernul se va ține de cuvânt. Eu cred că foarte mulți dascăli, care oricum au considerat că a fost prea mult, se vor întoarce la școală și bine fac”.