Fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, consideră “normală” decizia Parchetului General de a clasa dosarul deschis de DNA după adoptarea OUG 13, el precizând că în acest fel se dovedeşte că activitatea Guvernului de la acel moment a fost legală şi constituţională.

Florin Iordache
Florin Iordache

„E o decizie normală. Parchetul General, în urma declinării de la DNA a acestui dosar, a făcut popriile cercetări şi a închis azi definitiv dosarul care viza OUG 13. Eu am spus de-a lungul timpului că tot ceea ce s-a făcut la ministerul Justiţiei, cât şi în Guvern, care a vizat OUG 13, au fost lucruri normale, legale şi constituţionale”, a spus Iordache.

El a arătat că şi CCR a stabilit că toţi paşii procedurali făcuţi în acel moment au fost legali şi constituţionali.

„A fost – cred eu – un exerciţiu de imagine ca în acea perioadă o parte din membrii Cabinetului să fie chemaţi la audieri la DNA. Iată că s-a constata acum că tot ceea ce s-a făcut în privinţa OUG 13 a fost un demers corect, normal, aşteptat. În acelaşi timp, cred că a fost şi foarte multă dezinformare, pentru că dacă la acel moment singurul punct în suspans era dacă e nevoie sau nu de prag (la abuz în serviciu, n.r.), s-a stabilit prin decizia ulterioară a CCR că e nevoie de prag”, a adăugat Iordache.

Întrebat dacă, după decizia Parchetului, ia în calcul să revină la o carieră ministerală, Iordache a răspuns negativ.

„Nu, mă gândesc, aşa cum am spus şi când mi-am dat demisia, că era anormal să punem o pată pe Guvern. S-a demonstrat că activitatea Guvernului de la acel moment a fost o activitate legală”, a spus Iordache.

Parchetul General a clasat, luni, dosarul penal primit de la DNA privind adoptarea Ordonanței 13.

În motivare sunt invocate considerente care apar în decizia Curții Constituționale pronunțată în 13 martie, în urma sesizării depuse de Călin Popescu Tăriceanu privind “oportunitatea” emiterii OUG 13 și a existenței unui conflict juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și DNA, arătând că aspectele sesizate “nu pot face obiectul activității de cercetare penală”.

Citiți MOTIVAREA Parchetului General.

Procurorii de la Parchetul General au disjuns, însă, o parte din dosarul privind OUG 13, cea privind infracţiunea de favorizare a infractorului. Cauza a fost trimisă la DNA.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version