Florin Iordache, fostul ministru al Justiției autor al scandaloasei OUG 13, și-a amintit marţi, în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, în cadrul dezbaterilor privind OUG 6/2016 – care este în vigoare de doi ani fără ca majoritatea parlamentară PSD+ALDE să o anuleze până acum, că aceasta ar putea fi atacată la Curtea Constituțională.

Iordache a spus că nalizează posibilitatea să sesizeze CCR pe această ordonanță, uitând că numai Avocatul Poporului poate face acest demers.  

„Dacă OUG 6 vine să stabilească anumite chestiuni în perspectiva deciziilor CCR, vă dau cel puţin două sau trei exemple, prin semnarea acestui protocol din 2016 dă puteri sporite SRI-ului transformându-l în organ de cercetare penală chiar dacă SRI se referea la infracţiuni de siguranţă naţională. Uitaţi-vă la art.17 din protocolul din 2009 şi la art.11 din protocolul din 2016 în care spune că SRI administrează probe în faza de urmărire penală, ceea ce abrogă Codului de Procedură Penală, astfel încât efectuează cercetări sau constatări tehnico-ştiinţifice”, a spus Iordache.

„Prin semnarea acestor protocoale, Procurorul General a venit să adauge la CPP şi a transformat SRI în organ de urmărire penală. Noi analizăm dacă nu este vorba despre un conflict constituţional şi dacă este necesar să sesizăm Curtea Constituţională”, a adăugat Iordache.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version