Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că partidul pe care îl conduce o va susține în turul 2 al prezidențialelor pe candidata USR, Elena Lasconi.
Extremistul Călin Georgescu, clasat pe primul loc, nu are nicio șansă la electoratul maghiar. „UDMR niciodată nu a susținut niciun candidat la alegerile prezidențiale care a avut atitudine antimaghiară, extremistă sau cineva asociat cu forțe antimaghiare. În continuare nu vom susține pe nimeni asociat cu ideologii fasciste legionare sau partide cu o atitudine antimaghiară. Există un rău mai mic, iarăși avem foarte multe de reproșat doamnei Lasconi dar credem că, în această situație, doamna Lasconi poate fi susținută, recomandăm să fie susținută. Majoritatea stabilă poate fi UDMR, PNL, PSD, USR. Este cea stabilă coaliție posibilă dar și cea mai dificilă”, a spus Kelemen.
CCR a validat primul tur al prezidențialelor, înainte de renumărarea tuturor voturilor – ca să nu-l facă de râs pe Ciolacu, clasat pe locul 3, sub Lasconi
În ceea ce privește componența viitorului guvern, el a spus că „trebuie o majoritate stabilă”, care „în acest moment poate să fie UDMR, PNL, PSD, USR”.
Lasconi: „Ar fi bine să avem un guvern de uniune națională pro-europeană, din care să facă parte PSD, PNL, USR, UDMR”
„Este cea mai stabilă coaliţie posibilă, dar şi cea mai dificilă coaliţie. Eu cred că în acest moment fiecare trebuie să mai lase acasă un pic din orgoliile şi din supărările din trecut. Trebuie soluţii pragmatice, pe termen scurt şi pe termen mediu, care stabilesc încrederea în clasa politică, în instituţiile politice şi care dau şi roade pentru oameni”, a insistat Kelemen Hunor.
Ciolacu revine pe cai mari – de data aceasta alături de Bolojan: „Ne-am asumat din nou să fim un liant în societate. Avem încă o coaliţie PSD PNL”
Întrebat dacă ar vedea ca soluţie şi un guvern minoritar format din PNL, USR şi UDMR, el a răspuns: „Un guvern minoritar nu e ok. Eu nu aş recomanda să ne gândim la un guvern minoritar, fiindcă un guvern minoritar pică, în fiecare jumătate de an e dat jos. Deci asta ar însemna haos politic, am intra exact acolo unde stă Bulgaria de nu ştiu câţi ani, ceea ce nu este de dorit”.