Klaus Iohannis, preşedintele României, a ajuns miercuri în Parlament pentru a-şi prezenta bilanţul primului an ca şef de stat.

iohannis 2

Acesta a ţinut să precizeze încă din start că “tragedia din Colectiv este cea mai tragică lecţie a lui 2015 şi concluzia nu poate fi decât una singură: Corupţia ucide”.

Iohannis anunţă că “am dorit ca 2015 să fie anul recâştigării normalităţii în interior şi în exterior. În plan intern, am vrut să fac un altfel de politică, fără scandal, cu respect şi seriozitate. Am considerat că acest lucru va începe cu preşedintele, un generator de echilibru, nu de tensiune. În doar un an, a dvenit un lucru firesc sa avem consultări, să ne aşezăm la masa dezbaterilor. De-a lungul anului, unii s-au întrebat de ce nu reacţionez la unele subiecte, de ce nu răspund la atacuri cu aceeaşi monedă. Sper că, onorând promisiunea de a face politică altfel, am dat răspuns şi acestor întrebări. 2015 a demonstrat că se poate să avem acord larg pe subiecte de interes public, pe probleme care privesc România”.

Iohannis, se laudă, printre altele cu “acordul pentru creşterea bugetului pentru apărare la 2% din PIB până în 2017”, cu “strategia naţională de apărare, care azi e un document fundamental ce defineşte obiectivele majore ale ţării noastre”, cu “restabilirea normalităţii în politica internă”, dar şi cu “modul în care am reuşit să adâncim şi transpunem în acţiuni concrete opţiunile majore ale politicii externe”.

Totuşi, preşedintele României recunoaşte că ne lipsesc “două lucruri fundamentale, care încă lipsesc sau nu sunt la nivelul unei democraţii mature: dezbaterea şi rogoarea”.

Pentru 2016, Iohannis susţine că “marea miză este reconstrucţia încrederii în politică. La 26 de ani de la Revoluţie, cel mai bun mod de a onora sacrificiul oamenilor este să facem democraţia mai puternică”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version