Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, două prevederi contrare deciziilor CCR, respectiv incriminarea fără prag valoric a abuzului în serviciu și permiterea interceptărilor SRI în dosarele de corupție, ceea ce va duce, dacă plenul le va adopta în legile de modificare a Codurilor penale, la anularea, pe motiv de ilegalitate, a tuturor anchetelor DNA și a sentințelor judecătorești care vor conține aceste prevederi.

Se dovedește, astfel, că propunerea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, de stabilire a unui prag de 9.000 de lei și chiar scăderea acestuia la 6.000 de lei – cum anunța PNL – au fost doar de formă. 

Pragul pentru abuzul în serviciu, decis din nou de PNL-PSD-UDMR, dar la valoare mult mai redusă

Președinta Comisiei juridice, Laura Vicol (PSD) – care s-a pronunțat public pentru desființarea DNA și a fost catalogată de fostul premier Dacian Cioloș drept „avocata interlopilor” – , a declarat, după ce a anunțat membrilor coaliției „la loc comanda!”:

Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern”.

Ciolacu îi răspunde lui Cioloș despre „avocata infractorilor” Laura Vicol: „E numirea colegilor din Comisia juridică”

Precizăm că CCR a declarat ilegale, în 2021, interceptările SRI pe baza mandatelor de siguranță națională în procesul penal (după ce a procedat la fel și în cazul celorlalte infracțiuni, în 2016, ceea ce a dus la eliminarea tuturor probelor de acestfel din dosarele corupților). În plus, Curtea a stabilit adoptarea prin lege a unui prag valoric, care să nu fie însă derizoriu, pentru incriminarea abuzului în serviciu.

Amendamentul adoptat acum de membrii Coaliției din Comisia juridică la articolul 139 din Codul de Procedură Penală:

„Înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal sau atunci când sunt îndeplinite cumulativ umătoarele condiţii: Dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal sau de legi speciale a unei infracţiuni de trafic de droguri, a unei infracţiuni la regimul privind substanţelor dopante, de efectuare de operaţiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în infracţiuni privind nerespectare regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi materialelor explozive şi a precursorilor de explozivi restricţionaţi, de trafic şi exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălarea a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, a unei infracţiuni care se săvârşeşte prin sisteme infromatice sau mijloace de comunicare electronică, contra partimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal sau în cazul oricărei infracţiuni contra persoanei prevăzută de Codul penal sau alte infracţiuni prin care s-a pus în pericol ori, după caz, a fost afectată sănătatea, integritatea corporală sau viaţa unei persoane.”

Dacă nu sunt respectate, anchetele procurorilor pot fi atacate la CCR și pică testul de neconstituționalitate, cum s-a întâmplat deja în cazul interceptărilor SRI. 

Iar anchetele de corupție vor fi aruncate la coș.

Amintim că, săptămâna trecută, majoritatea PNL-PSD-UDMR din Senat a votat un prag valoric de 250.000 de lei (50.000 de euro) , care a stârnit un imens scandal.

OUG 13, reinventată de Senatul condus de Gorghiu: Prejudiciul sub 250.000 de lei nu este abuz în serviciu!

Ca să stingă scandalul, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a propus un prag de 9.000 de lei. 

Predoiu sare să stingă scandalul generat de votul PNL pentru „varianta OUG 13-Dragnea”: Prag de 9.000 de lei la abuzul în serviciu

Dar acest lucru s-a întâmplat după ce Marcel Ciolacu i-a cerut imperativ lui Predoiu să propună un prag valoric.

Marți, în Comisia juridică a Camerei Deputaților, s-a produs o răsturnare de situație, după o pauză de câteva minute, în care președinta comisiei, Laura Vicol (PSD), a fost chemată în birou pentru „o urgență”, relatează G4Media. La revenirea în comisie ea a anunțat schimbarea poziției coaliției.

Noile voturi au fost date fără dezbateri, printr-o procedură fără precedent, despre care deputații USR au avertizat că este neconstituțională:

„Pentru ambele proiecte, Vicol a supus la vot eliminarea în bloc a tot ceea ce a adoptat Senatul, ca primă cameră sesizată cu aceste proiecte. Or, procedural, Camera Deputaților trebuie să pornească de la forma adoptată de Senat, la care poate adopta amendamente, au explicat reprezentanții USR. Laura Vicol nu a ținut cont de aceste observații: a supus la vot în bloc eliminarea a tot ceea ce a adoptat Senatul și adoptarea tot în bloc a proiectelor așa cum au ajuns ele de la Guvern la Senat. Deputații coaliției s-au conformat, au votat cu majoritate ce a anunțat Vicol, iar ședința a fost declarată închisă, în ciuda protestelor USR”.

Replica lui Vicol: „S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version