PSD a găsit soluția să scape cu conturile bancare neatinse de executori în campanie: a croit o lege, care a și fost votată, luni, în Senat.

parlament, vot, deputati, senat

Amintim că PSD a avut în ianuarie blocat contul bancar al sediului central, în urma popririi de peste 55.000 de euro impuse de Primăria Capitalei pentru datoria din 2014 de la megalansarea lui Victor Ponta la prezidenţiale, pe Arena Naţională din Bucureşti.

Ulterior, liderul partidului, Liviu Dragnea, a anunțat că situația s-a rezolvat după ce membrii și-au plătit cotizația. Nu știm dacă este adevărat sau nu, având în vedere că la acel moment existau restanţe de 1,7 milioane de lei la cotizaţii.

Însă faptul că a trecut mai mult de un an fără ca PSD să plătească pentru megalomania de pe Arena Națională pentru lansarea candidaturii lui Victor Ponta la Președinția României dă de gândit că lucrurile se pot repeta.

De aceea, un proiect de lege pregătit de trei senatori PSD – Nicolae Moga, Șerban Nicolae și Florea Voinea – a şi fost adoptat, luni, în plenul Senatului, cu 105 voturi “pentru”, 3 “împotrivă” şi 6 abţineri.

PNL ține aproape 

Votul “larg” a fost determinat și de faptul că PNL are probleme financiare. O treime dintre liberalii care au participat la şedinţa Biroului Permanent Naţional din 26 ianuarie nu şi-au achitat cotizaţia.

Aceştia și-au pierzdut dreptul de vot până la reglementarea situaţiei.

Legea favorizează și minorităţile naţionale și candidaţii independenţi.

Legea cu dedicație

“Conturile bancare pentru campania electorală (…) au statut de afectaţiune specială şi nu sunt supuse executării”, prevede unul din amendamentele iniţiate de Comisia juridică şi adoptate în plen.

Totodată, proiectul prevede ca partidele politice să îşi poată închiria spaţiile aflate în patrimoniu propriu dar “fără a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic”. În momentul de faţă, partidele pot face acest lucru doar pentru conferinţe sau acţiuni social-culturale şi pentru organizarea birourilor parlamentare.

Senatul este prima cameră sesizată, votul decisiv urmând să fie dat de deputați.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version