Proiectul legii avertizorului de integritate va fi modificat în Camera Deputaților astfel încât raportarea cazurilor de corupție sau de încălcare a legii să fie făcută anonim, așa cum cere Comisia Europeană, sub avertizarea că Ministerul Justiției – condus de Cătălin Predoiu – nu va primi banii din PNRR.

Actul normativ stabileşte cadrul general în materia protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat.

Legea vizează transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Lege adoptată inițial cu divulgarea identității avertizorului

Proiectul de lege, iniţiat de Guvern la propunerea lui Predoiu, a fost adoptat iniţial de Parlament în ultima zi a lunii iunie anul acesta, chiar înaintea de vacanța „aleșilor”.

Numai că un amendament plasat „strategic” și adoptat fără probleme de Coaliția majoritară PNL-PSD-UDMR-Minorități prevede divulgarea identității avertizorilor de integritate – ceea ce a deturnat total menirea Directivei Europene de protejare a acestora.

Directivă UE, transpusă pe „pohta” PNL-PSD-UDMR: Avertizorii de integritate, „protejați” prin divulgarea numelui și locului de muncă

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a avertizat însă că, în aceste condiții, Ministerul român al Justiției nu va primi banii din PNRR.

Kovesi amenință cu sesizarea CE privind condiționarea fondurilor europene pentru România de respectarea statului de drept

Alina Gorghiu, ajunsă în poziția de al doilea om în stat – preşedinte interimar al Senatului, după demisia forțată a lui Florin Cîțu -, a declarat cu nonșalanță că „legea nu a fost încă promulgată” de președintele Iohannis. 

Gorghiu îi pasează lui Iohannis avertismentul lui Kovesi privind avertizorii de integritate: „Legea nu a fost deocamdată promulgată”

La rândul său, Iohannis s-a codit să spună de ce nu a ieșit public cu o declarație după ce proiectul Legii avertizorilor de integritate a fost mutilat de PNL, PSD și UDMR la votul final din Camera Deputaților.

Iohannis, mut la întrebarea de ce nu a ieșit public după votul PNL-PSD-UDMR pe Legea avertizorilor de integritate

USR a atacat legea la CCR, arătând că „în forma impusă de Coaliţia PSD-PNL-UDMR, slăbeşte considerabil protecţia persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituţiile publice şi ridică obstacole considerabile în obţinerea fondurilor din PNRR”.

De asemenea, 33 de ONG-uri au cerut Avocatului Poporuluisă conteste la CCR actul normativ:

Până la urmă, Iohannis a retrimis Parlamentului legea, să o corecteze.

Senatul condus de Gorghiu a ignorat din nou predeverile Directivei, iar Camera Deputaților condusă de Ciolacu îi cântă în strună

Toate bune și frumoase, până când Senatul condus de Gorghiu a adoptat un amendament, în septembrie, care prevede că raportările anonime trebuie să includă calitatea persoanei care face raportarea.

În 21 septembrie, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor – for condus de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a dat un raport de admitere a proiectului în forma Senatului.

Proiectul se află înscris pe ordinea de zi de marți a plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional. 

Predoiu cere caproiectul să fie retrimis pentru corectare la Comisia juridică

Predoiu a cerut, marți, ca proiectul privind protecţia avertizorilor de interes public, aflat la reexaminare la Camera Deputaţilor, să fie retrimis Comisiei juridice pentru a fi introduse observaţiile şi recomandările Comisiei Europene care au în vedere aplicarea “cât la fidelă” a directivei în domeniu.

„În cadrul discuţiilor cu Comisia Europeană în contextul PNRR pe Jalonul 430, ca urmare a analizei de către Comisia Europeană a proiectului de lege, reprezentanţii Comisiei au formulat o serie de observaţii referitoare a textul proiectului de lege, observaţii care au vizat atât soluţiile nou-introduse în cadrul procesului legislativ de reexaminare (raportările anonime), cât şi soluţii preexistente (cu privire la care Comisia a fost informată în cadrul discuţiilor PNRR)”, se arată într-o scrisoare a ministrului Predoiu, care a fost discutată în şedinţa de marţi a Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Potrivit ministrului, reprezentanţii executivului comunitar au propus completarea articolului 2 cu un nou alineat care să prevadă că legea se aplică de asemenea persoanelor care raportează sau dezvăluie public informaţii privind încălcări ale legii în mod anonim.

O altă recomandare a reprezentanţilor Comisiei Europene se referă la reformularea alineatului 1 al articolului 2.

Comisia Europeană a criticat şi soluţia nou-introdusă la Senat cu privire la articolul 6 alineatul 2, „recomandând reformularea textului prin eliminarea cerinţelor referitoare la datele de contact şi calitatea persoanei care raportează”.

„Recomandarea vizează necesitatea de a evita posibilitatea de a compromite anonimatul avertizorului de interes public”, a arătat Predoiu.

„În ceea ce priveşte soluţiile de la art. 33 şi art. 34 din proiect, care reglementează elaborarea şi revizuirea procedurilor interne, precum şi înfiinţarea structurii specializate din cadrul ANI, s-a precizat că este necesară reducerea termenului de la 60 zile la 30 de zile astfel ca termenul de implementare să coincidă cu termenul la care urmează a se solicita următoarea tranşă din PNRR”, a precizat ministrul Justiţiei.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version