Plenul Senatului a adoptat, miercuri, modificarea Legii offshore adoptată inițial în 2018, în guvernarea PSD Dragnea. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ținut să se laude că îi aparține noul proiect, fără să mai amintească însă că l-a promis de 6 luni.
Chiar și acum, proiectul de lege a fost depus în procedură de urgență în urmă cu 3 săptămâni, dar abia marți a intrat în comisie la senat.Votul final va fi dat la Camera Deputaților.
Actul normativ reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime, stabilind că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale.
Au fost 91 de voturi „pentru” şi 13 „contra” – din partea AUR, care a acuzat că este „antinaţională” şi a cerut ca exploatarea gazelor naturale să se facă „exclusiv” de căre companii româneşti.
Legea stipulează o modificare a regimului de redevenţe şi a regimului fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că, faţă de legea iniţială, la regimul fiscal, impozit pe venitul suplimentar a fost practic eliminat.
„Prezenta lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. În situaţia în care un titular este parte la un acord petrolier care se referă atât la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore sau are calitatea de titular atât al unui/ unor acord/ acorduri petrolier/ petroliere care se referă la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore, prevederile prezentei legi se aplică numai referitor la operaţiunile petroliere desfăşurate cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime”, prevede proiectul.
Mesajul transmis pe Facebook de ministrul Popescu:
„Senatorii au adoptat astăzi (cu 91 de voturi pentru) propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, care a fost inițiată de mine alături de colegii din Parlament Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian.