Legea pensiilor a primit votul final, luni seară, în Camera Deputaților, după ce a primit amendamente la Comisia pentru muncă, pe reopede înainte.

S-au înregistrat 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” şi 17 abţineri.

Săptămâna trecută, Senatul a adoptat acest proiect, care prevede că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat după vot, asaltată de jurnaliști cu întrebări fiind sursa de finanțare pentru anul 2025 – anul viitor fiind unul electoral, astfel că vor fi găsiți bani -,  că „sursa de finanțare este fix aceeași care a fost tot timpul”, iar „impactul bugetar este de 0,6% pentru 2024”, și că „bugetul urmează să fie făcut”.

Ea a încercat să insiste pe faptul că pensiile vor fi majorate la 1 ianuarie cu 13,8%, dar a fost atenționată că aceea este indexarea cu rata inflației. Apoi s-a fofilat rapid, refuzând să mai răspundă întrebărilor.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat la rândul său, după vot, la Parlament: „Nu vom ajunge la 9,4 din PIB pentru că va crește bugetul. La pensiile speciile nu cresc pentru că se merge pe contribuție. Pensiile anul viitor se vor mări de două ori. Statul român trebuie să asigure această resursă. Vom veni cu toată suma când vom stabili bugetul”.

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version