UPDATE: Scenariul care se vehicula încă de săptămâna trecută s-a întâmplat: moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Orban nu a mai ajuns la vot, deoarece nu s-a întrunit cvorumul: doar 226 de parlamentari au fost prezenți, din totalul de 465.

Au lipsit inclusiv 5 de la PSD – senatorii PSD Carmen Dan, Roxana Paţurcă şi deputaţii PSD Adrian Todor, Cătălin Rădulescu, Dan Ciocan – pe care liderul partidului, Marcel Ciolacu, a amenințat, teatral, că îi exclude din partid – și doi deputaţi afiliaţi grupului PSD – Marian Cucşa şi Sorin Bota (Partidul Republican).

Convenabil pentru toți: Moțiunea de cenzură, fără cvorum la vot! PSD a mimat, PNL a cumpărat

Acuzațiile de blat nu au întârziat, atât din partea lui Victor Ponta, liderul Pro România – partid ai cărui membri au fost prezenți „în păr” -, cât și din a lui Kelemen Hunor, liderul UDMR, care a spus nonșalant că „PNL și PSD s-au înțeles tot timpul”.

Ponta acuză PSD că a făcut blat cu PNL: Să le fie rușine! Se „îmbolnăvesc” la juma’ de oră

 

UPDATE: Dezbaterea moțiunii de cenzură a început cu stângul: la ora 14.00 se aflau în sala de plen numai 170 de deputați și senatori, în loc de minim 233, cât ar fi nevoie pentru întrunirea cvorumului.

La propunerea președintelui Camerei, Marcel Ciolacu, liderii grupurilor parlamentare au decis, prin consens, suspendarea ședinței până la ora 15.30, când se va face apelul nominal al celor 465 de parlamentari.

Urma dezbaterea, cu câte 10 – 15 minute pentru fiecare grup parlamentar. Ciolacu a citit calendarul luărilor de cuvânt, cu precizarea că „la 16.40, dacă mai e nevoie, PSD” va încheia suita dezbaterile. Nu a mai fost nevoie, întrucât au lipsit inclusiv parlamentari de la partidul care a depus moțiunea.

PSD și PNL își testează forțele, luni, în Parlament, unde se dezbate și se dă votul pe moțiunea de cenzură – a doua – depusă de oamenii lui Marcel Ciolacu împotriva Guvernului Orban, minoritar, instalat tot în urma unei moțiuni de cenzură, în toamna anului trecut.

Prima moțiune a trecut, în 5 februarie anul acesta, dar președintele Klaus Iohannis l-a desemnat tot pe Ludovic Orban premier. PSD a atacat decizia la Curtea Constituțională, care a stabilit că trebuie desemnat un alt prim-ministru. Acesta a fost Florin Cîțu, însă a renunțat la funcție cu doar câteva minute înainte de votul în Parlament.

Apoi a venit pandemia, iar PSD a acceptat să voteze reinstalarea la Palatul Victoria a Guvernului Orban – care nici nu plecase, rămânând interimar timp de aproape o lună.

Acum, Ciolacu a trecut de la poziția interimară la cea de președinte plin al PSD, în urma congresului, și susține că are „la limită” voturile pentru dărâmarea Cabinetului Orban.

Ciolacu și-a luat o măsură de precauție, declarând că dacă moțiunea va eșua, PSD va depune alta, în sesiunea ordinară a Parlamentului, care începe marți, pe 1 septembri.e

Premierul Orban, susținut la scenă deschisă de președintele Klaus Iohannis, se declară convins că moțiunea nu va trece, deoarece mai sunt câteva luni până la alegerile parlamentare din decembrie.

Orban se bazează pe faptul că va câștiga alegerile, iar celelalte forțe politice – în special Grupul minorităților, care deține 17 voturi – nu au niciun interes să se pună rău cu PNL, care va rămâne la putere timp de 4 ani. 

Rămâne de văzut dacă PSD va reuși să convingă 233 de parlamentari să voteze moțiunea de cenzură.

PSD are 202 voturi,  iar împreună cu Pro România, ALDE și PPU-SL (migranții de la ALDE) dețin 226 de voturi.

Ședința de plen va începe la ora 14.00, iar după dezbaterea moțiunii de cenzură, votul se va da la ora 17.30, după ce, inițial, fusese programat de PSD la ora 19.00.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version