UPDATE ora 14.10: „Se putea verifica într-o singură oră legalitatea semnăturilor”, a declarat Ludovic Orban, după ce PNL a eșuat în încercarea de a obține 2 săptămâni pentru verificarea semnăturilor.
„Conform Regulamentului, moțiunea trebuie citită în 5 zile de la depunere. Dacă nu voi reuși să obțin cvorumul în acest timp, voi considera că mi-am îndeplinit misiunea și voi informa Guvernul asupra depunerii moțiunii. (…) Nicio majoritate parlamentară nu a împiedicat o moțiune de cenzură. Cenzurarea dreptului constituțional este un lucru pe care nu pot să-l accept”, a precizat Orban.
UPDATE 14.15: Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a declarat: „Am asistat la un abuz constituțional fără precedent: PSD și PNL au boicotat ședința, pentru a nu permite stabilirea calendarului moțiunii. De astăzi, „echipa cîștigătoare” ( a lui Cîțu – n. red.) are un nou membru: Ciolacu. Acesta are misiunea să îl protejeze cât mai mult timp pe premierul Cîțu”.
UPDATE ora 14.00: Vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu, a declarat că PNL va cere din nou un vot pentru cererea de verificare a semnăturilor. ea nu recunoaște rezultatul votului, susținând că nu a fost cvorum.
Mai precis Gorghiu nu ia în considerare cele două abțineri:
„Noi consideram ca votul de 9-7 insemana ca solicitarea trebuie analizată de comisia de statut. Regret ca domnul Orban tine trena USR-AUR, prin abtinerea de la vot. Girează semnături false sau scanate, lucru care arată un demers politic neserios. Dacă nu se va trimite la comisia de regulament solicitarea, PNL in primul BPR va repune in discuție cererea”.
Gorghiu depune plângere penală pentru „semnături false” pe moțiunea USR PLUS și AUR
UPDATE ora 13.30: PSD a părăsit sala de ședință, iar PNL a procedat la fel după o jumătate de oră, pentru a nu fi întrunit cvorumul necesar stabilirii calendarului moțiunii, după ce nu a putut obține votul necesar înființării comisiei pentru verificarea semnăturilor.
Au fost numai 9 voturi „pentru” (PNL și UDMR), iar 7 – împotrivă (USR PLUS și AUR) și 2 abțineri (din partea Minorităților – Ovidiu Ganț – și a lui Ludovic Orban).
Ședința Birourilor Permanente va fi reluată marți dimineață. Astfel, PNL a eșuat în încercarea de bloca moțiunea până după Congresul PNL, dar a reușit cu ajutorul oamenilor lui Ciolacu să tergiverseze încă o zi stabilirea calendarului.
PNL cere două săptămâni pentru verificarea celor 122 de semnături de pe moțiunea USR PLUS și AUR.
(Vezi document la finalul articolului)
În acest fel, liberalii susținători ai premierului Florin Cîțu încearcă să amâne votul pe moțiune până după Congresul PNL, când îl vor detrona pe Ludovic Orban de la șefia partidului.
PNL a reușit deja o amânare de două zile, cu ajutorul PSD care a lipsit de la ședința Birourilor Permanente ale Parlamentului care ar fi trebuit să stabilească de îndată calendarul citirii, dezbaterii și votului moțiunii.
Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL din Senat, a depus, luni, la Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, o cerere oficială de verificare a semnăturilor de pe moțiunea de cenzură depusă vineri seară și amânată, de două zile, cu ajutorul PSD.
Liberalii reclamă faptul că unele semnături nu sunt în original, altele ar fi cu ștersături, iar unii parlamentari semnatari ai moțiunii nu se aflau în țară pentru a putea semna.
George Simion, copreședintele AUR, a filmat întreaga ședință:
Însă tabelele cu semnături USR PLUS și AUR nu conțin nici măcar o „ștersăturiă”, potrivit documentului pe care îl publicăm integral (la finalul textului moțiunii):
USR PLUS și AUR au adus și semnăturile în original, la ședința Birourilor permanente:
Moșteanu: PNL vrea să blocheze moțiunea. Am adus și în original semnăturile
Ce solicită PNL-iștii în cererea de verificare a semnăturilor (fragment):
„1. Sub aspect procedural, solicităm Birourilor permanente reunite să dispună anterior prezentării moțiunii de cenzură, verificarea condiției de validitate a moțiunii de cenzură, constând în numărul minim de semnături ale inițiatorilor. (…)
În urma lecturării listelor de semnături atașate de inițiatori moțiunii de cenzură se observă următoarele aspecte de neregularitate:
– Mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerința de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului (cel putin 12 semnături scanate, de ex. semnăturile de la pozitiile 60, 62 și 72)
– Unele semnături sunt redate cu ștersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoare (ex. pozitiile 43 si 44); – Există indicii temeinice că mai multe semnături ale unor senatori si deputati inițiatori ai moțiunii de cenzură nu corespund cu semnăturile acelorași parlamentari din listele de semnături pentru prezenta acestora la ședințele de plen ale fiecărei camere/la ședințele comisiilor. Este vorba de semnături total diferite de cele folosite de aceiași parlamentari în listele de prezență, ceea ce pune sub semnul întrebării veridicitatea și realitatea acestor semnături și implicit numărul obligatoriu de semnături cerut de Constituție pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.
– Din informatiile publice, unii parlamentari semnatari ai moțiunii nu se aflau în țară pentru a putea semna moțiunea de cenzură personal, în original. (…)
În considerarea aspectelor procedurale sesizate mai sus și neconforme cu Constitutia si cu prevederile regulamentare pentru exercitarea unei moțiuni de cenzură, solicităm Birourilor permanente reunite acordarea unui termen de 2 săptămâni pentru verificarea îndeplinirii conditiilor ad validitatem ale moțiunii de cenzura depuse de senatori si deputati USR si AUR. (…)
Doar după verificarea îndeplinirii conditiilor ad validitatem cerute de Constitutie pentru inițierea unei moțiuni de cenzură, Birourile permanente reunite pot proceda la prezentarea moțiunii, comunicarea ei Guvernului precum și la stabilirea calendarului de dezbatere a moțiunii”.