Demiterea ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, și ministrului de Interne, Carmen Dan, cerute miercuri seară de președintele Klasus Iohannis, pentru neregulile de la vot, sunt ignorate de premierul Viorica Dăncilă, care a preluat din zbor sintagma “stabilitatea și continuitatea”, livrată de partenerul de guvernare Călin Popescu Tăriceanu, care a obținut cu aLDE scorul rușinos de 4,1%, dar fără de care PSD pierde majoritatea în Parlament.
Iar cum Meleșcanul este membru ALDE, Dăncilă nu poate să-l dea afară din Guvern, deși el este responsabil și de împiedicarea românilor să voteze în noiembrie 2014, pe când se afla în Guvernul Ponta.
Dăncilă a declarat joi – citind de pe foaie -, în debutul ședinței Executivului – prima după intrarea în pușcărie a liderului PSD Liviu Dragnea -, că a cerut, exact de la miniștrii pe care Iohannis îi vrea demiși, “un raport complet cu privire la desfăşurarea procesului de votare, a dificultăţilor întâmpinate de alegători.”.
“Sunt un om echilibrat și corect, care nu vrea să ia decizii pripite”
“Sunt un om echilibrat și corect, care nu vrea să ia decizii pripite. Pe baza acestui raport voi lua măsuri. Cei care sunt responsabili trebuie să plătească. (…) Dar nu putem aplica sancţiuni fără o analiză temeinică a acestor lucruri”, s-a fofilat ea, deși știe bine că responsabilii direcți sun tcei doi politicieni.
Viorica Dăncilă a mai spus că s-a întâlnit de dimineață la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, pe tema numirii noilor miniștri și a vicepremierului, și că așteaptă un răspuns din partea șefului statului.
“De asemenea, în următoarea perioadă vom avea o discuţie în forurile statutare ale PSD, vom avea o discuţie cu partenerii noştri de la ALDE, în urma căreia vom lua o decizie care să reflecte voinţa cetățenilor exprimată la referendum. După părerea mea, soluţia o reprezintă o modificare legislativă, dezbătută şi adoptată în Parlamentul României”, a mai spus premierul.
Penalul Tăriceanu rămâne la ciolan și plagiază referendumul: “Îi propun premierului să renunțe la OUG pe Justiție”
Dăncilă a reafirmat că nu va demisiona: “Guvernul a fost învestit de Parlament în baza votului acordat de români, în decembrie 2016, iar majoritatea parlamentară care susţine acest guvern este în continuare solidă, fapt dovedit inclusiv de votul de alegere a preşedintelui Camerei Deputaţilor. Ne vom continua mandatul, potrivit prevederilor constituţionale. Avem un program de guvernare şi o preşedinţie rotativă a Consiliului UE, cu rezultate apreciate de partenerii noştri externi, prin urmare este datoria noastră să continuăm pe acest drum. Este, însă, esenţială o legătură mult mai strânsă cu oamenii şi să fim mult mai aproape de aşteptările lor. Sunt premierul tuturor românilor, indiferent de convingerile politice şi, aşa cum am menţionat, îmi voi duce mandatul mai departe”.