Administrația publică centrală a cheltuit 250 milioane de lei în platforme online care nu promovează însă un spațiu prietenos pentru dezbateri și comunicare publică eficientă cu cetățenii, informează Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC). 

ciolos guvern 5

Peste 80% din aceste fonduri provin din surse externe nerambursabile.

Cea mai mare investiție s-a făcut la Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, în 2013 — platforma e-România/Forumul Democrației Participative, cu un buget de 52.106.360 lei.

Cele mai multe asemenea investiții cu finanțare externă (din punct de vedere al numărului de aplicații) s-au făcut la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – 11 aplicații/platforme online – și la Ministerul Justiției, care a alocat peste 20.000.000 lei pentru implementarea Portalului N-Lex, pentru asigurarea accesului rapid la legislația națională și internațională, prin portalul european N-Lex.

La polul opus se află Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Fondurilor Europene, care nu dețin platforme altele decât site-urile instituțiilor.

Ministerul Apărării Naționale este în topul instituțiilor centrale ca număr de instrumente online realizate — 40, dintre care 2 sunt în construcție, toate fiind realizate de personalul MApN.

Ministerul pentru Consultare Publică precizează că a primit răspuns la solicitarea sa doar de la 12 ministere.

Totodată MCPDC arată că, având în vedere intenția Cancelariei primului-ministru de a dezvolta o platformă online care să le permită cetățenilor să transmită propuneri, idei, inițiative pe domenii de interes guvernamental, își concentrează acum atenția atât asupra lansării propriului site, realizat cu resurse minimale și prin folosirea de muncă voluntară, pentru promovarea de dezbateri specifice, cât și asupra conjugării eforturilor de consultare publică cu cele ale Cancelariei.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version