Ministerul Finanțelor (MF), condus de Marcel Boloș (PNL), împrumută de la bănci, în luna august, 5,7 miliarde de leui, pentru refinanţarea datoriei publice și a acoperi din deficitul bugetar.

Luni, MF a împrumutat peste 1,541 miliarde de lei, prin două emisiuni, una de obligaţiuni de stat şi una de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, ministerul a atras 421 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, cu o maturitate reziduală la 8 luni, la un randament mediu de 5,80% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 789,2 milioane de lei.

De asemenea, MF a atras 1,120 miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat, cu o maturitate reziduală la 45 luni, la un randament mediu de 6,26% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,305 miliarde de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară, prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei, la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

În iulie, Ministerul Finanțelor a împrumutat 6,585 miliarde de lei, iar în iunie, suma de 6,95 miliarde de lei.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version