Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a transformat în avocatul liderului PSD, Liviu Dragnea, care vrea un anumit complet de judecată de la Înalta curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru verdictul în dosarul “Bombonica”, după ce a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare – sentință atacată cu apel atât de el, cât și de procurorii DNA.
Daddy este disperat că motivarea sentinței pronunțate în 21 iunie la instanța de fond – Completul de 3 judecători al ÎCCJ – a apărut în 14 septembrie, în timp ce motivarea în dosarul lui Radu Mazăre a fost publicată de judecătoarea de la Curtea de Apel București – Corina Mîndrilă, fostă Dăescu, fostă Gherghișan – după aproape un an!
Evident, Inspecția Judiciară nu a considerat că judecătoarea care l-a condamnat pe Mazăre la doar 4 ani de închisoare cu suspendare – pentru un prejudiciu de 114 milioane de euro! – trebuie sancționată pentru că a încălcat legea, care prevede că motivarea se dă în 30 de zile!
În schimb, Inspecția Judiciară s-a autosesizat și o cercetează disciplinar pe șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, pentru că le-a dat termen judecătorilor din instituția pe care o conduce să ajungă la zi, în perioada vacanței judecătorești de vară, cu motivarea sentințelor, deoarece se acumulaseră mari întârzieri. În acest fel, motivarea condamnării lui Dragnea a fost dată după două luni și jumătate.
Disperarea lui Dragnea a atins cote maxime atunci când a aflat că în şedinţa din 4 septembrie Colegiul de Conducere al ÎCCJ a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în privinţa reconfigurării completelor de 5 judecători.
CCR, eterna soluție salvatoare
Acum, ministrul Justiției îi dă lui Dragnea soluția: să atace decizia conducerii ÎCCJ fix la Curtea Constituțională – for care l-a ajutat pe Tudorel Toader (fost judecător la CCR într-un mandat extins de la 9 ani la 10 ani) să o revoce pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi!
”Vă vorbesc ca jurist. Hotărârea Înaltei Curţi cred eu că poate fi atacă sub două aspecte. (…) Dacă hotărârea Colegiului reprezintă un act administrativ, atunci poate fi atacată la instanţa de Contencios administrativ, de cei interesaţi. Dacă hotărârea Colegiului are semnificaţia unei adăugiri la lege, unei modificări a legii în sensul amânării anumitor prevederi sub aspectul intrării în vigoare, deci dacă privim din această perspectivă, atunci am putea să discutăm posibilitatea sau problema ca Înalta Curte să fi intrat în puterea legiuitorului, să spună că s-a substituit legiuitorului – care a adoptat o lege – bună, rea – şi a venit cu o lege şi a zis că paragraful ăsta se aplică de la anul. Atunci, cineva ar putea să spună, cei care sunt subiecţi de sesizare a Curţii Constituţionale – din care, categoric, ministrul Justiţiei nu face parte – ar putea spune că este un conflict juridic de natură constituţională între Înalta Curte – care, prin Colegiul de Conducere, a amânat momentul intrării în vigoare a unui paragraf, a unui articol din lege şi că Înalta Curte nu poate să adopte acte, măsuri de natura celor care intră în competenţa legiuitorului”, a declarat Toader vineri, la Suceava.
”Prin urmare sunt aceste două variante: pe calea Contenciosului administrativ şi pe calea Contenciosului Constituţional. Am fost 10 ani judecător la Curte. (…) Trebuie de văzut care e perspectiva de abordare, trebuie de văzut care sunt argumentele de susţinere a nelegalităţii, pe de o parte, sau a neconstituţionalităţii, pe de altă parte”, a adăugat el.
Amintim că Tudorel Toader este cel care a susținut în fața CCR argumentul de “oportunitate” invocat de Călin Popescu Tăriceanu pentru blocarea dosarului deschis de DNA în cazul emiterii OUG 13/2017, prin care fusese dezincriminat abuzul în serviciu pentru prejudicii mai mici de 200.000 de lei – caz în care Dragnea ar fi scăpat de dosarul “Bombonica”, în condițiile în care prejudiciul în acest dosar este de 108.000 lei. Până la urmă, guvernul Grindeanu a abrogat ordonanța înainte ca aceasta să producă efecte.
Așa cum ne-a obișnuit, ministrul Justiției nu a ratat ocazia să se lanseze într-un atac la adresa ÎCCJ:
“Judecătorii nu pot adăuga la lege, judecătorii nu pot modifica legea, judecătorii trebuie să aplice legea în integralitatea ei, dându-i sensul şi voinţa legiuitorului. Judecătorul nu poate să amâne intrarea în vigoare a unei legi, nici o amânare totală, nici o amânare parţială. Astăzi când vorbim, nu lucrăm la niciun act normativ, la nivelul ministerului, care să modifice această prevedere interpretată de către Înalta Curte. Ce va fi pe viitor vă vom comunica, mai ales că nu am citit hotărârea Colegiului ca să văd raţiunea acestei opţiuni”.
Magda SeverinJurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.