Potrivit lui Toader, premierul Viorica Dăncilă i-a transmis lui Timmermans că România respectă statul de drept și că în țara noastră nu s-au făcut modificări la legislația ce vizează instanța constituțională.
„În contextul discuțiilor, doamna premier a arătat că România respectă standardele statului de drept, că în România nu se pune problema nerespectării deciziilor CCR, că nu se pune problema unor modificări în legislația referitoare la instanța constituțională. Vicepreședintele Timmermans a spus în acest context că nici nu s-a discutat așa ceva, nici nu putem deschide o discuție pe așa ceva, pentru că România nu este în aceeași situație cu Ungaria și Polonia. (…) Una dintre concluziile cu care ne-am despărțit a fost aceea de colaborare, de construcție comună, și nu de atacuri reciproce”, a afirmat Tudorel Toader.
Ministrul Justiției s-a referit și la protocoalele secrete: „Să nu vă surprindă dacă prim-vicepreședintele CE, în discursul pe care îl va avea mâine, va exprima semne de întrebare cu privire la funcționalitatea, natura și rolul pe care l-au avut aceste protocoale la înfăptuirea actului de justiție”.
Ministrul Justiției a mai menționat că s-a discutat și „despre MCV, despre Comisia de la Veneția, cu standardele democratice pe care le stabilește, cu preocupările pe care le-a exprimat în raportul din iulie”.
Potrivit lui Toader, „standardele acestea ale Comisiei de la Veneția sunt în bună măsură luate în considerare (…) și, sigur, punem legislația națională în general în acord cu acele standarde”.
„Deci tema care a constituit principala dezbatere a fost statul de drept, legile Justiției, modificările la Codurile penale, standardele Comisiei de la Veneția, MCV (…) S-a reiterat că România se află pe acest parcurs ireversibil în familia europeană”, a arătat Toader.
„Să nu creadă cineva că noi venim la Strasbourg şi primim indicaţii şi indicaţii. Noi avem un dialog constant, repet, constructiv, ne ajutăm, cooperăm, colaborăm Comisia şi Guvernul României, dar nu venim să primim indicaţii, sfaturi şi puncte. A fost o discuție bună spre foarte bună, ceea ce aștept să se reia și mâine”, a conchis ministrul Toader.
Într-un limbaj de lemn, evaziv, Guvernul a transmis un comunicat
Guvernul a transmis un comunicat de presă referitor la întâlnirea premierului cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care a arătat că Viorica Dăncilă a fost însoțită la Strasbourg de miniștrii Rovana Plumb și Tudorel Toader și de europarlamentarul Dan Nica.
„Au fost abordate teme aflate pe agenda europeană, precum și pe cea a dezbaterilor actuale din cadrul Parlamentului European.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reiterat intenția României de a acționa pentru promovarea interesului european și pentru asigurarea unui mandat de succes care să evidențieze importanța unității și evitarea diviziunilor la nivel european. A exprimat dorința ca dezbaterea de mâine din Parlamentul European, să fie argumentată și constructivă.
De asemenea, oficialul român a reiterat susținere pentru prioritățile legislative pe care Comisia Europeană le-a prezentat recent. A salutat dialogul cu Comisia Europeană și a subliniat necesitatea unei coordonări strânse între România și Comisia Europeană pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în interesul tuturor, pentru consolidarea proiectului european.
În cadrul întrevederilor au fost abordate aspecte privind modificările aduse legilor justiției din România, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informații și diferite instituții judiciare din România.
Cu privire la evoluțiile din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, au fost abordate aspecte legate de evaluările cuprinse în rapoarte, primul-ministru arătând că acestea nu reflecta în întregime realitatea în domeniu. Premierul român a reiterat deschiderea de a continua consultările cu Comisia de la Veneția”.