Cum era de așteptat, moțiunea de cenzură depusă de PNL și susținută de USR, PMP, ProRomânia și UDMR a picat la vot, marți, în Parlament, astfel că Guvernul Dăncilă rămâne în funcție.
Au fost doar 202 voturi “pentru” și 7 abțineri. Din numărul total de 465 de parlamentari, au fost prezenți numai 350. Deputații și senatorii PSD și ALDE au stat în bănci în timpul votului.
Votul a demonstrat că PSD și ALDE au încă majoritate în Parlament, cu susținerea Grupului Minorităților.
Pentru adoptarea moțiunii era nevoie de 233 de voturi, dar în plen au fost prezenți numai 209 parlamentari. PNL, USR, PMP, alături de Pro România și UDMR însumează circa 200 de deputați și senatori, astfel că numai ei au votat.
Înainte de vot, liderul PNL, Ludovic Orban, a făcut un apel la parlamentarii PSD și ALDE să intre în PNL, pentru a-și “repara” imaginea din ultimii doi an și jumătate.
”Le mai adresez, chiar dacă în discuțiile individuale le-am spus aceste lucruri parlamentarilor PSD și ALDE, le mai adresez public încă un îndemn: aveți două variante: să vă încetați cariera politică rămânând complicii acestui regim toxic pentru România, sau aveți șansa de a vă reabilita în fața cetățenilor români votând moțiunea de cenzură. Parlamentarii PSD și parlamentarii ALDE trebuie să înțeleagă încă o dată că românii vor altă guvernare, că românii nu mai acceptă această coaliție la putere și că este în puterea fiecăruia dintre ei să decidă ca voința românilor să fie transpusă în fapt. Orice parlamentar ALDE sau PSD care va vota moțiunea de cenzură va avea șansa să-și repare imaginea publică, să se debaraseze de ultimii doi ani jumate în care au fost complicii unui regim ticălos și să poată să-și continue cariera politică, fie în partidul din care fac parte, fie în altă formațiune politică”, a declarat Orban, la Parlament.
El a mai spus că PNL s-a angajat în negocieri cu toate grupurile parlamentare, inclusiv în negocieri individuale cu parlamentari din zona guvernamentală, respectiv din ALDE și din PSD.
PNL a preluat puterea, în trecut, după ce a dărâmat, alături de PSD, PC, UDMR și Minorități, guvernele Boc și MRU
PNL a reușit, în trecut, să dea jos două guverne. E drept, numai cu ajutorul PSD. Prima dată, cele două partide au dărâmat Guvernul Boc, în 13 octombrie 2009, când PSD-PC au ieșit de la guvernare și a lăsat PDL singur. PNL, PSD și PC au venit cu propunerea ca primarul de atunci al Sibiului, Klaus Iohannis, să fie numit prim-ministru. Însă președintele de la acea dată, Traian Băsescu, l-a chemat la Cotroceni pe “premierul de la Grivco – trimitere la sediul Antenelor lui Dan Voiculescu” – așa cum l-a numit în mod public – și l-a convins să renunțe la candidatură. Ceea ce Klaus Iohannis a și făcut, plecând înapoi la Sibiu fără să dea nicio explicație.
A doua oară, PNL a reușit în 27 aprilie 2012, în alianța USL formată cu un an înainte împreună cu PSD, să dărâme Guvernul MRU – condus de mihai Răzvan Ungureanu, fostul șef al SRI.
Atunci au fost în Parlament 235 de voturi „pentru” și 9 „împotrivă”.
Guvernul MRU, instalat pe 9 februarie 2012 i-a succedat Guvernului Boc, slăbit de protestele de stradă pro Raed Arafat izbucnite la jumătatea lunii ianuarie 2012, când Traian Băsescu l-a acuzat pe acesta că blochează noua Lege a Sănătății.
33 de voturi necesare pentru preluarea majorității
Acum, PNL are susținerea parlamentarilor USR, PMP, ProRomânia și UDMR, însă mai avea nevoie de 33 de voturi, pe care nu le putea lua decât de la parlamentarii ALDE și PSD – care sunt parteneri de guvernare după alegerile din 2016 – și de la Grupul Minorităților.
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, abia a scăpat, cu ajutorul votului senatorilor PSD, de cercetarea penală a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul Microsoft, în care este acuzat că a luat mită 800.000 de dolari în 2008, pe vremea când era prim-ministru.
Avizul cerut de DNA privind încuviințarea începerii urmăririi penalea lui Tăriceanu a fost dat de Senat – for pe care acesta îl conduce, susținut de PSD – a fost respins după 7 luni de tărăgănare la Comisia juridică a Senatului.