Pentru a îngreuna ancheta procurorilor militari, Carmen Dan a secretizat nu numai raportul asupra evenimentelor din 10 august, ci și imaginile filmate de reprezentanții Ministerului de Interne!
Planul Camerei Deputaților dezbate marți moțiunea simplă „Bastoanele PSD peste obrazul democrației românești”, depusă de Opoziție împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, pe care o consideră responsabilă pentru violențele jandarmilor împotriva protestatarilor pașnici din 10 august. (Vezi document la finalul articolului)
Aproape 800 de manifestanți pașnici, bătuți și gazați de jandarmi la Mitingul Diasporei, au depus plângeri penale la Parchetul General, unde se află dosarul deschis încă de acum o lună.
Represiunea, ținută la secret de Carmen Dan
Cercetările merg însă greu, deoarece Carmen Dan a secretizat atât raportul întocmit de oamenii ei asupra evenimentelor din 10 august, ci și imaginile filmate de reprezentanții Ministerului de Interne.
Concret, chiar dacă procurorii cu certificat ORNISS au acces la aceste probe, până la declasificare informațiile nu pot fi folosite pentru propunerea luării de către instanță a anumitor măsuri.
Iar cum interpusa condamnatului Liviu Dragnea are tot interesul să îngreuneze ancheta, desecretizarea nu se va face până când ea nu va pleca din funcție – adică peste 2 ani, așa cum doresc Dragnea și PSD.
Chiar procurorul general, Augustin Lazăr, a explicat că “majoritatea documentelor sunt clasificate și faptul de a consulta niște documente clasificate atrage o anumită dificultate în evaluarea lor”.
Votul final pentru moțiunea simplă cu titlul „Bastoanele PSD peste obrazul democrației românești” se va da miercuri, în plenul Camerei Depuților.
Atunci vom afla câți deputați din PSD și ALDE – dar mai ales din UDMR și Grupul Minorităților, care au ajutat majoritatea parlamentară la adoptarea noilor Legi ale Justiției și la modificarea Codurilor penale – o vor susține pe Carmen Dan, principala responsabilă de violențele jandarmilor.
Ea și-a luat concediu de odihnă pentru a nu semna vreun document, dar a venit la sediul Ministerului de Interne și a stat să supravegheze reprimarea manifestației până la 3 noaptea, când protestatarii pașnici au fost fugăriți pe străzi de la Piața Victoriei până la Gara de Nord.
Trebuie precizat că ministrul de Interne nu poate fi demis, chiar dacă votul va fi majoritar pentru aceasta. numai premierul Viorica Dăncilă – adică Liviu Dragnea – poate decide dacă remaniază un membru al Guvernului.
Însă votul reprezintă o probă de foc pentru majoritatea parlamentară PSD+ALDE, care nu mai este chiar majoritară, după ce zeci de parlamentari au migrat din partidul condamnatului penal Liviu Dragnea la formațiunea politică a fostului lider PSD, Victor Ponta.
Totodată, moțiunea reprezintă o modalitate de a fi chemată Carmen Dan în fața parlamentarilor, pentru a da explicații despre violențele jandarmilor.
Jandarmii au comis “un cumul de ilegalități”
Moțiunea simplă a fost semnată de 67 de membri ai Opoziției (vezi semnăturile lor la finalul articolului). Ei reclamă că jandarmii subordonați ministrului de Interne, Carmen Dan, au comis ,,un cumul de ilegalități” pe 10 august, la protestul antiguvernamental din Piața Victoriei.
În document sunt enumerate aceste ilegalități: ,,au intervenit cu indicativul ascuns (împotriva regulamentelor)”, au utilizat practici ,,interzise (lovituri la cap)”, au acționat împotriva unei „majorități pașnice a protestatarilor” și au intervenit „în baza unui ordin care nu exista legal în momentul intervenției”.
Totodată, ministrul de Interne, Carmen Dan, este acuzată că a acționat “la ordin politic”.
„Cum să lovești în cap cetățeni nevinovați, fără ca nimeni să te poată recunoaște, pentru că ai avut grijă să îți acoperi numărul de identificare, cu binecuvântarea șefilor? Cum să folosești gaze iritante la câțiva centimetri de fața unor femei căzute? Cum să ataci fără discernământ turiști care nu aveau nicio legătură cu protestul din Piața Victoriei? Pentru toate aceste întrebări avem un singur răspuns: din răzbunare împotriva contestatarilor și opozanților. La ordin politic. Cu speranța că românii <se vor învăța minte>, vor fi speriați, așa cum se întâmplă în regimurile totalitare”, mai scrie în textul moțiunii simple.
Potrivit documentului, PSD încearcă „mușamalizarea oricărei discuții despre 10 august” și textul moțiunii menționează în acest sens că șefii Jandarmeriei au fost avansați după proteste, PSD a refuzat convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea evenimentelor din 10 august, iar raportul Internelor asupra evenimentelor din 10 august „a fost ascuns timp de două săptămâni”.
“3 mari mistere”
Moțiunea face referire și la premeditarea evenimentelor din 10 august. Inițiatorii moțiunii simpe depuse la Camera Deputaților de liderul Grupului PNL, Raluca Turcan, vorbesc despre “trei mari mistere”:
„Primul mare mister este de ce nu a convocat ministrul Carmen Dan Centrul Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică, deși acest organism există tocmai pentru situații speciale și de criză? Având în vedere faptul că existau dinainte informații cu privire la posibile violențe, întrunirea acestui Centru de decizie era necesară, cu atât mai mult cu cât asta implică și colaborarea cu Președintele, prim-ministrul și cu CSAT.
Al doilea mare mister este în ce condiții legale a avut loc intervenția în Piață, în contextul în care explicațiile celor implicați se bat cap în cap și se exclud reciproc. De exemplu, din raportul prezentat de Carmen Dan am aflat că prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a fost în Piața Victoriei de la ora 16.00. Am aflat apoi de la Speranța Cliseru că ea nu a fost în niciun moment prezentă în Piață în data de 10 august. Aceleași bâlbe instituționale și când vine vorba de ora emiterii ordinului de evacuare – avem varianta lui Carmen Dan, varianta Speranței Cliseru și varianta Jandarmeriei, care implica momente radical diferite. Daca prefectul Capitalei spune adevărul, atunci Jandarmeria a acționat fără un ordin scris din partea acesteia – și a încercat abia ulterior săîși acopere violențele cu hârtii (…)
Al treilea mare mister este lipsa oricărei măsuri preventive împotriva grupurilor violente care se apropiau de Piață. În loc să fie identificați, izolați și evacuați cei care făceau parte din aceste grupuri, forțele de ordine au recurs la folosirea generalizată a violenței, împotriva protestatarilor pașnici. Dacă este să dăm crezare afirmațiilor făcute de viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, aflăm că nu a existat un centru efectiv de comandă pentru coordonarea operațiunilor. Tot el a declarat, implauzibil, că în ziua protestelor cei chemați să gestioneze situația primeau informații de pe Facebook. Ceea ce contrazice, din nou, informațiile prezentate de ministrul Carmen Dan”.
“Ați stricat maginea României în plan internațional”
„Doamna Carmen Dan, vă asumați răspunderea pentru faptul că ați stricat imaginea României în plan internațional prin toate aceste acțiuni? Imagini și filmări de la suprimarea protestelor de pe 10 august au fost prezentate în presa internațională”, se mai arată în moțiune.
Iată ce au scris presa internațională:
“Poliţia a tras cu gaze lacrimogene în timp ce românii se mobilizează împotriva Guvernului”, a scris agenția Reuters.
“Revoltă în România: Haos pe străzile din Bucureşti unde poliţia a folosit gaze lacrimogene şi un tun cu apă”- Daily Express.
“România: gaze lacrimogene şi tun cu apă pentru dispersarea demonstraţiei expatriaţilor” – Liberation, “Mii pe străzile Bucureştiului, diaspora românească împotriva corupţiei”- La Republicca, “Înregistrări video postate pe reţelele de socializare arată poliţia bătând protestatari non-violenţi care ţineau mâinile sus” – The Guardian.
Mai mult, publicația americană Washington Post reclama că “forțele poliției au organizat atacuri cu tunuri de apă, gaze lacrimogene și bastoane, lovind violent pe protestatarii paşnici, pe jurnalişti şi chiar pe mai mulţi cetăţeni israelieni” și menționa că democrația din România are nevoie de ajutorul UE și al SUA.
“Acțiunile Jandarmeriei aflate în subordinea ministrului Carmen Dan au fost condamnate ferm și de cancelarul austriac, care a spus că așteaptă clarificarea totală a acestor fapte, după ce inclusiv un cameraman din Austria a fost bătut de jandarmi cu bastoanele. “Violența nu poate fi niciodată o soluție în politică”- a afirmat și Comisia Europeană”, mai acuză deputații opoziției.
“Carmen Dan trebuie să plece din fruntea MAI”
În încheiere, opoziția cere votul parlamentarilor PSD-ALDE pentru „demiterea urgentă a ministrului Carmen Dan”:
„Din perspectiva Partidului Național Liberal, demisia ministrului Carmen Dan, care a coordonat de facto intervenția de pe 10 august, precum și a șefilor din Jandarmerie implicați în represiune este o prioritate de siguranță națională si ordine publică: acești oameni au dovedit că nu vor și nu sunt capabili să asigure ordinea și să respecte legea, inclusiv o serie de documente esențiale, cum ar fi Strategia Națională de Apărare a Țării – care subliniază faptul că garantarea siguranței cetățenilor reprezintă un interes național de securitate.
Zeci de mii de protestatari pașnici au fost loviți și atacați cu gaze lacrimogene din cauza unui grup provocator care nu a putut fi identificat și izolat ore în șir. Și ne putem gândi la premeditare, amintindu-ne că recent Liviu Dragnea și Carmen Dan voiau să ofere Jandarmeriei atribuții de cercetare penală, dar și pază și protecție pentru demnitari.
Nu este permis și generației noastre să accepte încă o mineriadă fără ca vinovații să plătească. Nu trebuie să mai tolerăm niciodată imaginea cetățenilor români nevinovați, pașnici, loviți peste cap cu bastoane de cauciuc. Nu aceasta este țara pe care am ales să o construim la Revoluția din 1989.
Fiecare lovitură ilegală din 10 august a fost una peste obrazul democrației românești, iar cei vinovați trebuie să plătească. Carmen Dan trebuie să plece azi din fruntea Ministerului Afacerilor Interne”.
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.