Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a participat, luni, la o conferinţă în timpul căreia şefii BNR au prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

mugur-isarescu-trecerea-la-euro-inseamna-400-de-tir-uri-de-valuta-2452694

Cu această ocazie, Isărescu a recunoscut că există posibilitatea ca BNR să dea noul premier, în cazul în care Klaus Iohannis, preşedintele României, va miza pe un guvern de tehnocraţi.

“Înţeleg că sunt şanse mari de a fi format un guvern de tehnocraţi. Un astfel de guvern are nevoie de un mandat clar şi limitat, pentru că nu poţi să le ceri orice. Executivul ar trebui să aibă obiective clare de atins precum păstrarea macrostabilităţii economice şi creştere economică. De ce să nu provină noul premier din BNR? Dar trebuie să fie tânăr, pentru că vorbim despre alte generaţii şi despre alte aspiraţii”, a afirmat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a făcut trimitere şi la anul 2000, când chiar el s-a aflat în ipostaza de premier tehnocrat. Isărescu a amintit că “în 2000 n-aveam nici stabilitate şi nici creştere economică. Însă dezechilibrele s-au atenuat şi alegerile au fost libere şi corecte”.

Reacţia lui Mugur Isărescu vine în condiţiile în care două dintre cele trei nume de premier tehnocrat vin din rândul BNR. Este vorba de viceguvernatorul Bogdan Olteanu şi de Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu. A treia variantă, şi cea cu cele mai mari şanse, este Dacian Cioloş.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version