Adrian Năstase, fostul premier al României, a comentat în stilul său caracteristic desemnarea lui Dacian Cioloş ca premier tehnocrat al României.

adrian nastase

Năstase consideră că, prin această variantă, se face trecerea către instalarea unui Guvern de dreapta.

“Desemnarea lui Dacian Cioloş, să nu ne minţim, înseamnă probabila instalare, sub acoperirea ideii de tehnocraţie, a unui guvern de dreapta în România, în locul guvernului de stânga şi pregătirea dreptei pentru alegerile de anul viitor”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Năstase susţine că Cioloş are trei variante de a-şi alcătui echipa de guvernare: “După desemnarea sa, Dacian Cioloş are mai multe variante pentru formarea guvernului: a) formula guvernului Stolojan – se adresează partidelor, cerându-le candidaţi pentru ministere (specialişti, tehnocraţi, membri sau nemembri de partid), în baza unui algoritm; b) formula guvernului Isărescu – se adresează doar unei singure zone politice, posibil PNL plus sateliţi (varianta CDR); c) formula “guvernul meu” – premierul desemnat stabileşte miniştrii cu preşedintele Iohannis, preluând candidaţi din zona unor ONG-uri de dreapta şi, posibil, din zona diplomaţilor. În acest caz, trebuie să fie atent la votul de investitură dar şi la susţinerea ulterioară în Parlament”.

Nu în ultimul rând, Năstase le recomandă foştilor colegi din Partidul Social Democrat să treacă în opoziţie “decât să accepte o poziţie umilitoare, minoritară, în noul Guvern”.

Fostul premier al României susţine că PSD-ul “a greşit când s-a prezentat la consultările de la Palatul Cotroceni cu un candidat (n.r. – Liviu Voinea) doar din partea partidului, nu a Coaliţiei. Ceea ce evident i-a permis lui Iohannis să se manifeste ca preşedinte-jucător. PSD avea posibilitatea să se prezinte cu un candidat susţinut de toate partidele din Coaliţie. Într-o astfel de situaţie, preşedintele era obligat să desemneze primul candidat din partea majorităţii parlamentare (vă aduc aminte că într-o situaţie asemănătoare, Băsescu a fost obligat să-l desemneze pe Ponta)”.

Concluzia lui Năstase este cât se poate de clară: “Vă amintesc, însă, componenţa guvernului nu este esenţială, pentru că formula iniţială (care trebuie aprobată de Parlament) poate fi uşor modificată prin remaniere – procedură care îi implică doar pe premier şi pe preşedinte! Uşor de realizat în ultimul an de mandat al parlamentarilor”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version