La 24 de ore de la incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț care a ucis 10 pacienți cu Covid intubați la Secția de Terapie Intensivă (ATI), nimeni nu a demisionat nici nu a fost demis, iar premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seară, că „ancheta va stabili responsabilităţile”.

Orban nu consideră că managerul spitalului, Lucian Micu, fost primar PNL la Roman, care s-a înscris în PSD și a primit funcția de manager al spitalului în 28 octombrie, după ce nu a mai putut candida pentru un nou mandat, deoarece a fost găsit incompatibil.

Micu a fost numit în funcție de Consiliul Județean Neamț, condus de Ionel Arsene (PSD). 

Însă în ultimele 10 luni au fost numiți 8 manageri la acest spital, de iar unul dintre ei, instalat în funcțiue de ministrul Nelul Tătaru, la începutul sării de urgență, a fost patronul unei firme de pompe funebre.

Orban nu vrea să se pronunțe asupra vinovăției fostului său coleg de partid:

„Spun eu, în momentul de faţă, că ancheta va stabili responsabilităţile. În cazul în care se va considera că este responsabil, va trebui să răspundă, indiferent cum răspunde: cu funcţia sau să răspundă penal. Asta o stabileşte ancheta penală. (…) Din punct de vedere managerial, din simple informaţii care s-au văzut, chiar declaraţiile sale, pentru că e simplu: managerul spitalului a declarat, a anunţat că se fac modificări pentru a se creşte capacitatea de tratare cu 4 paturi. Este declaraţie că se efectuează lucrări”.

El a susţinut că nu există nicio solicitare privitoare la aceste lucrări, menţionând că trebuia să existe un proiect pentru a se face intervenţia.

“De asemenea, schimbarea unei structuri a unui spital, a unei secţii de terapie intensivă, mai ales, trebuia avizată de Direcţia de sănătate publică. Nu a existat nicio notificare către DSP. Informaţiile care există sunt că s-au efectuat lucrări. Acolo, la etajul 2, s-au efectuat inclusiv prin apariţia unui perete de rigips. Se pare că era pentru separarea personalului TESA de secţie şi alte lucrări, inclusiv lucrări legate de prize, de instalaţii. Să lăsăm ancheta să stabilească, nu vreau să intrăm în acest joc în care încearcă să ne introducă unii care se simt cu musca pe căciulă“, a adăugat Orban.

Toate secțiile de terapie intensivă la nivel național vor fi verificate începând de luni de echipe mixte ale DSP și IGSU, potrivit unei informări de presă transmise în urmă puțin timp de guvern.

Control tardiv

Premierul Ludovic Orban a decis, împreună cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, și șefii DSU, IGSU și al Inspecției Sanitare de Stat, să se efectueze controale la toate secțiile ATI din țară.

„În cursul dimineţii, am avut o întrevedere cu domnii miniştrii Marcel Vela, Nelu Tătaru, secretarul de stat Raed Arafat şi domnul Iamandi, cu alţi factori responsabili implicaţi în evaluarea situaţiei în urma tragediei de la Neamţ. La videoconferinţă, am solicitat ca echipe mixte ale DSP – partea de inspecţie sanitară şi din partea ISU, respectiv pompierii, să efectueze o evaluare începând de luni în toate secţiile de terapie intensivă, o evaluare privitoare la toate instalaţiile de alimentare cu gaze pentru secţiile de terapie intensivă şi, de asemenea, la verificarea conformităţii cu reglementările în ceea ce priveşte măsurile pentru a asigura siguranţa pacienţilor şi a cadrelor medicale în cadrul secţiilor de terapie intensivă”, a spus Orban.

Premierul a precizat că a mai solicitat ca specialiştii în investigarea incendiilor să ajute “cu toată puterea” ancheta procurorilor privind incendiul de la Piatra Neamţ.

„Am solicitat susţinerea cu toată puterea a anchetei efectuate de Parchetul General, pentru stabilirea responsabililor de tragedia care s-a petrecut la Piatra Neamţ, atât specialiştii de la Institutul pentru Criminalistică, cât şi criminalişti din partea Poliţiei, reprezentanţii ISU, specialiştii de la INSEMEX, să se implice cu toate expertiza şi cu toate capacitatea pentru a identifica cât mai rapid cauzele producerii incendiului şi pentru a stabili cu precizie responsabilităţile, astfel încât cei vinovaţi să poată fi traşi la răspundere”, a explicat premierul.

Orban a adăugat că a solicitat o mobilizare suplimentară din partea autorităţilor pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară, dar şi pentru a creşte capacitatea de tratare a pacienţilor în secţiile de terapie intensivă.

„Am solicitat din nou o mobilizare suplimentară pentru a asigura respectarea măsurilor de protecţie sanitară, pe care le-am dispus atât la nivel naţional, cât şi măsurile care se adoptă la nivel judeţean sau local, în funcţie de depăşirea indicelui de răspândire a virusului. De asemenea, am solicitat mobilizarea suplimentară a resursei umane pentru a sprijini activitatea Direcţiilor de Sănătate Publică şi pentru a sprijini serviciile de ambulanţă, care sunt puse la grea încercare. Am mai solicitat identificarea în continuare de noi soluţii pentru a creşte capacitatea de tratare în spitale, în primul rând în cadrul secţiilor de terapie intensivă”, a afirmat premierul. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version