Noua lege privind organizarea și funcționarea Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost adoptată luni de Senat – for decizional, cu  86 voturi „pentru”, 37 împotrivă şi 3 abţineri.

Senatul a introdus în noua lege mai multe amendamente, în proiectul ce fusese adoptat de Camera Deputaţilor pe 20 septembrie.

Unul dintre ele prevede eliminarea exercitării de către procurorul general sau de către preşedintele ÎCCJ a acţiunii disciplinare în cazul abaterilor abaterilor săvârşite de procurori/judecători, această acţiune revenindu-i doar Inspecţiei Judiciare.

„În vederea exercitării acţiunii disciplinare este obligatorie efectuarea cercetării disciplinare prealabile de către Inspecţia Judiciară. (…) Acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de judecători şi procurori se exercită de către Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar”, se arată în amendamentul adoptat de Senat.

Un alt amendament, depus de deputatul neafiliat Dumitru Coarnă (fost PSD), stipulează că „funcţiile de conducere deţinute de judecătorii sau procurorii aleşi ca membrii ai CSM încetează de drept la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial”. Astfel, a fost eliminată posibilitatea revenirii în funcţia de conducere deţinută anterior a revină în funcţia de conducere deţinută anterio de magistratul în cauză, la încetarea mandatului de membru al CSM.

„Inspecţia Judiciară se poate sesiza din oficiu sau poate fi sesizată în scris şi motivat de orice persoană interesată, inclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii, în legătură cu abaterile disciplinare săvârşite de judecători şi procurori. Dacă în urma efectuării verificărilor prealabile se constată că nu există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare, sesizarea se clasează, iar rezultatul se comunică direct persoanei care a formulat sesizarea şi persoanei vizate de sesizare. Rezoluţia de clasare este supusă confirmării inspectorului-şef. Rezoluţia poate fi infirmată, o singură dată, de inspectorul-şef, care poate dispune, prin rezoluţie scrisă şi motivată, completarea verificărilor”, se arată în proiectul adoptat de Senat.

Legea CSM este una dintre cele trei legi ale Justiției ajunse la votul final, luni.

Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului, a invocat adoptarea rapidă prin faptul că „în noiembrie va fi un raport pe care Comisia Europeană îl va da în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)” și totodată „Legile Justiției sunt punct în PNRR, obligație pe care statul român și-a asumat-o, și, din păcate, de foarte mult timp, de MCV a depins și aderarea la Spațiul Schengen”. „Cred că doar responsabilitate ne trebuie astăzi pentru a bifa toate aceste angajamente pe care le avem, astfel încât să intrăm pe ultima sută de metri cu MCV-ul și mai departe cu consecințele favorabile pentru România”, a insistat ea.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version