Noua Ordonanță de urgență (OUG) care va modifica OUG 27/2022 privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie se află încă în discuţii, deși PSD i-a dat un ultimatum până la 1 septembrie ministrului Virgil Popescu.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că s-ar putea ca actul normativ să nu fie adoptat în ședința de miercuri a Guvernului, deoarece „calculul preţurilor la energie și gaze trebuie bine clarificat”.

Liberalii au fost de acord cu suprataxarea profiturilor din energie, dar subiectul le dă bătăi de cap miniștrilor Finanțelor – Adrian Câciu (PSD), al Energiei – Virgil Popescu (PNL) și șefului ANRE – Dumitru Chiriță (PSD).

Virgil Popescu aruncă la ANRE și Câciu „cartoful fierbinte”: „Vom suprataxa întregul lanţ din energie”. Ciucă: „Nu e un scenariu sumbru”

Ciucă a declarat, marți, întrebat pe acest subiect la o conferință de presă: „Suntem încă în discuţii, mai avem o zi. 1 septembrie este poimâine. În funcţie de propunerile şi de elementele tehnice – pentru că este un adevărat mecanism, nu este simplu deloc -, tot ceea ce presupune calculul acesta al preţurilor la energie şi la gaze trebuie să fie foarte bine clarificat, astfel încât, chiar dacă am întârzia o zi, prefer să avem o linie cât se poate de clară şi simplificată, decât să ne grăbim şi să venim cu o ordonanţă de urgenţă care să nu producă efectele pe care le dorim.

Vreau să asigur cetăţenii că măsurile vizează două obiective majore: pe de o parte, protejarea populaţiei – şi rămânem la nivelurile de tarif care sunt cuprinse în Ordonanţa 27, nu vor fi modificări, iar, de cealaltă parte, discutăm despre măsuri pentru protejarea industriei agroalimentare, a IMM-urilor, care în analiza pe care noi am făcut-o reprezintă motorul economiei, iar acesta trebuie să funcţioneze. De asemenea, ne menţinem pe obiectivele noastre de investiţii, nu putem să depăşim această criză fără o economie care să funcţioneze, fără investiţii în economie”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version