Plenul Camerei Deputaților a respins, miercuri, proiectul de eliminare din lege a taxelor obligatorii radio-tv, astfel că românii nu vor scăpa de acest bir, chiar dacă cei mai mulți nu dețin radio și se uită la TVR din an în Paști sau deloc.

parlament, vot, deputati, senat

În ciuda bugetului primit din banii românilor și a sumelor imense încasate anual din taxă, pe lângă banii obținuți din publicitate, Televiziunea Română se află de mai mulți ani în pragul falimentului.

Salariile mari și numărul uriaș al angajaților – în ciuda disponibilizării a 1.000 dintre ei tot au rămas circa 2.500 – nu asigură rating emisiunilor difuzate de TVR.

Radioul public “stă” mai bine, în sensul că se descurcă cu cei peste 100 de milioane de lei primiți anual de la bugetul de stat.

Încercarea de a scăpa românii de acest bir s-a lovit însă din prima de refuzul parlamentarilor.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se precizează că eliminarea taxelor radio-tv din dă dreptul cetățeanului să își aleagă liber sursa de informare fără a fi obligat să achite taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu tv. “Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar parțial de serviciile SRTV să achite aceeași taxă cu cea care poate beneficia de emisia tuturor canalelor”.

Cu toate acestea, deputații s-au opus, astfel că proiectul de modificare a art. 40 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) și Societății Române de Televiziune (SRTV) a fost respins, în plen, la propunerea Comisiei pentru cultură.

Motivul: inițiativa legislativă ar conduce la “imposibilitatea îndeplinirii obiectivelor constituționale și legale de către cele două servicii publice, acestea pierzând o sursă considerabilă de finanțare, fără să se ofere o alternativă”.

“Probabil că va urma insolvența, un administrator judiciar sau special, reorganizarea. Numirea unei noi conduceri sper să fie pe concurs de proiecte. Ceea ce se cere la acest proiect de lege — neplata taxelor care au făcut obiectul unei obișnuințe de-a lungul timpului—, în acest moment nu este potrivită. A anula acele taxe care întregesc bugetul radioului și televiziunii în acest moment ar fi un dezastru pentru radio, care merge bine”, a invocat, de la tribună, deputatul PNL Traian Dobrinescu.

Camera Deputaților este prima Cameră sesizată, Senatul fiind forul decizional.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version