Peste 1.300 de organizații neguvernamentale active din România au adresat joi o scrisoare deschisă partidelor politice, solicitându-le„ să își asume public și în programele lor electorale o poziție clară și transparentă față de legislația care sprijină sectorul neguvernamenta”.

„Scrisoarea  subliniază rolul esențial al facilităților fiscale în susținerea activităților pe care organizațiile le fac în interes public, cel mai adesea rezolvând probleme pe care statul nu reușește să le gestioneze, și atrage atenția asupra riscurilor unor posibile modificări legislative în anul electoral 2024, menite să anuleze sau să reducă aceste facilități”, potrivit comunicatului transmis redacției.

Prin această scrisoare deschisă, ONG-urile din România solicită partidelor să răspundă public la următoarele întrebări esențiale:

  • Care este poziția față de Legea sponsorizării, un instrument crucial pentru finanțarea intervențiilor sociale, educaționale, de sănătate și mediu?
  • Cum vor susține păstrarea facilității fiscale de 20% (inclusiv D177), care permite companiilor să sprijine ONG-urile?
  • Care sunt intențiile privind colaborarea viitoare între stat și sectorul nonguvernamental?

Facilitățile fiscale nu sunt doar un sprijin pentru ONG-uri, ci un mecanism care a permis zeci de mii de companii să contribuie la proiecte ce schimbă vieți, creând “un spațiu de intersecție în care statul, sectorul de afaceri și ONG-urile colaborează pentru binele comunității”. Este esențial ca partidele politice să protejeze aceste mecanisme, mai ales în contextul unui an cu multe provocări bugetare și economice, se arată în scrisoare.

Sectorul ONG contribuie cu 1,54% la PIB-ul României și angajează peste 127.000 de specialiști în domenii esențiale precum sănătate, educație, mediu și asistență socială. Proiectele realizate cu sprijinul facilităților fiscale au ajutat milioane de români aflați în situații vulnerabile, în special în zone în care statul nu dispune de resursele necesare.

Scrisoarea subliniază că încercările repetate de a limita accesul ONG-urilor la finanțare sau de a modifica prevederile fiscale subminează direct capacitatea organizațiilor de a răspunde nevoilor societății.

 Scrisoarea deschisă a fost prezentată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi la Centrul Steluțelor din București. Documentul poate fi citit integral în atașament la acest comunicat de presă.

Despre Grupul de Inițiativă

Grupul de Inițiativă al ONG-urilor active din România reprezintă peste 1.300 de organizații nonguvernamentale care luptă pentru susținerea drepturilor și intereselor sectorului neguvernamental, contribuind la îmbunătățirea vieții a milioane de români.

Poziția Fundației Comunitare București:

Fundația Comunitară București este printre semnatarii scrisorii deschise. În completarea acestui comunicat, prezentăm mai jos și declarația de presă:

Alina Kasprovschi, Director executiv: “”În București sunt mai mulți oameni decât copaci și mai multe mașini decât oameni. Suntem în top 5 cel mai prost trafic din lume și bucureștenii pierd 1,5 ani din viață din cauza problemelor de poluare a aerului. ”Platforma de mediu pentru București” e un program care încorporează 45 de ONG-uri și grupuri de inițiativă și a finanțat 29 de proiecte cu aproape 2,5 milioane de euro. Din bani privați au fost finanțate lansarea aerlive.ro, prima rețea independentă de monitorizare a calității aerului și Asociația Parcul Natural Văcărești, înainte ca zona să fie declarată parc natural urban. Din bani privați, Pajiștea Petricani, 3 hectare de natură urbană, a ajuns să fie declarat parc natural de importanță locală. Din bani privați, în următorii 4 ani 1449 de hectare de natură urbană au șansa să fie puși sub protecție.”

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version