Premierul Ludovic Orban a stabilit vineri, cu preşedintele Klaus Iohannis, organizarea de alegeri anticipate, dar nu a vrut să spună care este strategia. Este pentru prima dată când ”Ludovic întâiul” – cum l-a gratulat șeful statului – pare hotărât să pună în aplicare planul propus de USR încă din campania pentru prezidențiale.

El a afirmat că nimeni nu poate să garanteze că anul acesta vor fi organizate 100% alegeri anticipate, dar “în ceea ce priveşte voinţa preşedintelui şi voinţa mea şi implicit a PNL, aceasta există şi este 100%”.

“Nu o să vă dezvălui strategia pe care am convenit-o. (…) Cu siguranţă vom găsi cele mai bune soluţii pentru a determina declanşarea procedurii de anticipate”, a arătat premierul.

Orban nu a dorit să precizeze nici când va fi făcut primul pas pentru declanşarea anticipatelor. El a amintit că PNL a desemnat o echipă de lucru pentru discuţii cu partidele pe această temă.

Împreună cu preşedintele Iohannis a discutat şi despre termenul limită când ar trebui să înceapă procedura pentru alegerile anticipate, însă nu a dorit să-l dezvăluie, ”pentru că mai trebuie realizată o analiză referitor la perioada de timp care trebuie să treacă între momentul după dizolvarea Parlamentului, convocării acestui scrutin de către Guvern şi data alegerilor”.

În opinia sa,”ar fi util şi bine” ca alegerile anticipate să fie organizate simultan cu localele.

“În cazul în care nu vom reuşi să derulăm procedura necesară până la locale, oricum la o dată cât mai apropiată de locale”, a arătat premierul.

“Purtăm aceste discuţii. Încă mai avem de purtat discuţii în continuare”, a spus Orban, arătând că acestea vizează şi discuţii cu ALDE şi Pro România, dar nu şi cu PSD.

Premierul a precizat că există două soluţii de declanşare a anticipatelor, iar “în funcţie de evoluţia evenimentelor, vom apela la una sau la cealaltă dintre soluţii”.

Întrebat dacă PSD poate bloca alegerile anticipate,Ludovic Orban a replicat: “Cum să blocheze alegerile anticipate? O să voteze ei Guvernul PNL? Nu vă daţi seama că o să râdă toată ţara de ei”, a spus Orban.

Întrebat cum va convinge PSD să depună o moţiune de cenzură, Orban a răspuns: “Veţi vedea!”.

Întrebat dacă ia în calcul şi reducerea numărului de parlamentari la 300, Orban s-a fofilat: “Asta nu depinde de noi. Structura Parlamentului este determinată de norma de reprezentare, adică la câţi cetăţeni se stabileşte un deputat, respectiv un senator. Asta presupune o modificare legislativă şi, sincer, nu cred că va fi posibilă înainte de alegeri. Ce ne dorim cu adevărat este să creştem reprezentarea în Parlament a diasporei”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version